Катастройка / Catastroika (2012)

Внимание! Приликата с всичко случващо се в България НЕ Е СЛУЧАЙНА!

В началото на 1989 г. френският академик Жак Рюпник сяда на бюрото си, за да изготви доклад за състоянието на икономическите реформи в Съветския съюз на Михаил Горбачов. Терминът, който използва, за да опише предсмъртния гърч на империята, е „Катастройка”. По времето на Елцин, когато Русия започва може би най-големия и най-жестокия експеримент по приватизация в историята на човечеството, „Гардиън” придава различен смисъл на термина на Рюпник. „Катастройка” става синоним на пълното унищожение на страната от пазарните сили; разпродажбата на обществена* собственост, както и рязкото влошаване на жизнения стандарт на гражданите. Единици за измерване на Катастройката стават безработицата, социалното обедняване, намаляването на продължителността на живота, както и създаването на новата каста на олигарсите, които поемат юздите на страната. Няколко години по-късно, подобни усилия за масова приватизация на обществената собственост в обединена Германия (която се представя като модел за Гърция), създават милиони безработни и едни от най-големите скандали в историята на Европа.

Тази „Катастройка” скоро ще настъпи в Гърция – „Последната крепост на СССР”, както депутатите и министрите от бившото „социалистическо” правителство обичат да я наричат. Катастройката е логично продължение на „дългокрацията”. Ето защо този филм е и логичното продължение на първия ни документален филм („Дългокрация”), който изследва причините за дълговата криза в Гърция и в периферията на Европа като цяло.

Катастройката е вирус, който атакува не само страните под финансова окупация и страните, които коренно променят своята икономическа система (като Русия и България). Всъщност, може би най-неуспешните примери за приватизация, се срещат във финансовите суперсили, които теоретично притежават достатъчно финансова мощ, за да контролират нейните негативни последици.

Катастройката може да бъде видяна в след-Тачърска Великобритания, където гражданите са убити от злополуките след приватизацията на железниците. Тя може да бъде видяна и в холандската приватизация и либерализация на пощите, където хиляди работни места са съкратени и частните пощенски услуги са под всякаква критика. Тя може да се види дори в Калифорния, която оставя своите граждани на тъмно след либерализацията на енергийния пазар (за повече информация филма „Енрон: най-умните момчета в стаята”, бел.прев.).

Въпреки това, последиците от нея са най-тежки и най-плашещи за страните, попаднали в капана на чужди кредитори и задължени да пристъпят към масова приватизация. Опити за разпродажба на обществената собственост в Гърция са правени няколко пъти при подобни обстоятелства. Същите хора, които извършиха разпродажбите на комуналните услуги в латиноамериканските страни, сега са преместили офисите си в страните от периферията на Европа и най-авторитетните сред тях посещават често Атина през последните месеци.

Процедурата винаги следва едни и същи стъпки: В началото правителството, в сътрудничество със средствата за масова информация, започва грубо нападение срещу държавните служители, които биват описвани като виновниците за всички финансови неволи на страната. Митът за твърде големия държавен сектор често се основава на манипулирани данни от „неправителствени” организации, подкрепящи правителствените планове за приватизация. Успоредно с това, конкретни държавни фирми умишлено не се поддържат и се извършват широки съкращения на персонала, за да се подразнят гражданите от тяхната неефективност. Процесът завършва с продажбата дори на най-печелившите публични предприятия за една малка част от реалната им стойност.

Екипът на „Катастройка” посещава много страни, събирайки кадри, информация и материали за програмите по дерегулация и приватизация, въведени на т. нар. „развит” свят. Крайният резултат от разследването никога не е черно или бяло. Разделението между „социалния характер” на публичния сектор и нечовешкото лице на свободния пазар е също толкова опростено, колкото и теориите на Милтън Фридман, който проповядваше необходимостта да се приватизира дори въздуха, който дишаме. Гръцкият случай обаче не е само теоретична дискусия за ролята на държавата в икономиката.

Още веднъж, документалният филм ще се разпространява онлайн под Creative Commons License. Свободното разпространение на „Катастройка” не е просто едно „задължение” за нашите копродуценти. То е и нашето дълбоко, и ако щете, философско кредо, че всеки продукт на интелектуалното творчество трябва да бъде свободно достъпно за всички. Сегашната финансова система, а още повече системата на производство и управление на информацията, по своя характер не е в състояние да намери начин да осигурява възнаграждение за информационните творци. Това е вероятно една от многото мъртви точки в развитието на производителните сили на икономиката, които скоро могат да застрашат основите на сегашната финансова система. Защото, както е добре известно, всяка система, която спира развитието на производителните сили, се разпада – можете да попитате феодалите за това…

*Обществена, публична и държавна собственост в тази статия са изполвани като синоними. Принципно обществената собственост винаги е синоним на публичната, докато не винаги е синоним на държавната собственост, тъй като обществената собственост може да бъде общинска, а не държавна. Докато държавната собственост винаги е обществена и публична. (бел.прев.)

________________________________________________________________________
Още информация относно електроенергията в САЩ можете да получите от следния филм ТУК:
Енрон: най-умните момчета в стаята

Подобни филми

Коментари (18)

  1. Много точен и задълбочен анализ на глупостите, с които ни замазват очите от 25 години. ? Бог да пази авторите и поддърхащите този сайт!

  2. Браво на хората създали този материал. Това е истината. Във филма много точно и правилно са изложени причините за съсипаната ни икономика.Колко работещи предприятия останаха в България?Всичко е съсипано,много народ е оставен без работа. Да не говорим ,че от нашата аграрна страна не остана здраво селско стопанство, а се молим като просяци на ес да ни отпуснат някой лев да им произведем нещо и после да им го върнем на тях та да си го купим от смотаните им вериги ,които се намърдаха в България и малките магазинчета и фирми фалираха. Ето така се грижат политиците за народа си. Поствам навсякъде този филм и го препоръчвам на всеки.Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ!

  3. На iveca и всички останали специалисти по капитализъм препоръчвам този филм, който е правен в САЩ през 2009г. от американският режисьор Майкъл Мур. Капитализъм и демокрация са две понятия, които много често се смесват, но е важно да се осъзнае, че те са напълно различни, да не кажем противоположни.
    http://www.youtube.com/watch?v=tKQJx3L_CDQ&feature=share

  4. spenky, бориш се срещу вятъра. Такива хора ги отписвай. Енергията която ще изразходиш за един такъв човек с индоктринирано съзнание, ще отвориш очите поне на 10 човека с необременено съзнание. Не му трий коментарите – безценни са. Остави ги да се вижда другата страна и как всъщност действа манипулацията. Колкото повече такива като него пишат, толкова по-лесно всеки един с необременено съзнание ще си отвори очите.

  5. Относно Енрон – препоръчвам на всички да изгледат филма за Енрон, има го в сайта, за да преценят колко си прав. Ето линк към него: http://www.dokumentalni.com/?p=1355

    Относно Катастройка:
    Първо, във филма никъде не се казва, че не съществуват частни железници, напротив – показва се примера с Великобритания. Само че се показва, че частните железници са много по-скъпи, предлагат много по-лоши услуги, а в крайна сметка се ФИНАНСИРАТ винаги от данъкоплатците, затова няма никаква причина да са частни – частното изобщо не създава нещо по-добро от държавното, напротив. Защо след като железниците в крайна сметка се поддържат от данъкоплатците, те трябва да плащат високи цени и печалбите да отиват в джоба на някой частник?
    Второ, никой не казва във филма, че не можеш да имаш повече от един доставчик – напротив, показва се примера за електроенергията в САЩ и Европа. Но е смехотворно да се твърди, че ТЕ ти доставят тока или водата по различни мрежи! Тоест, НИЩО не създават повече от това, което вече е създадено от държавата – специално енергийните и водните системи са ЕДНИ за всяка държава, никой частник не влага в тях, те са изградени и се поддържат с парите на данъкоплатците и в крайна сметка ПЕЧАЛБАТА отива в частник. А колкото и доставчици да имаш, няма случай в историята, когато цените на държавата като доставчик да не са били най-евтините възможни, в сравнение с частния доставчик. А услугата е една и съща – ток. Енрон е невероятен пример какво правят частниците в името на печалбата. Гледайте филма за Енрон, страхотен е!

    Единственото нещо, за което си прав, е че безплатното образование, безплатното здравеопазване, евтините услуги и премахването на печалбите за сметка на данъкоплатците СА КОМУНИСТИЧЕСКИ ИДЕИ.
    Напълно си прав, това СА комунистически идеи. И всеки трябва да осъзнае, че комунистическите идеи не са толкова лоши, колкото приватизаторите се опитват да ни набиват в главите. Хората трябва да управляват обществото си, а не някакви групички, които се събират в 5-звездните хотели в Лондон, за да решават съдбата на народите.

    Money masters e отвратителна неолиберална пропаганда и не се опитвай хитро да го пробутваш. Той никога няма да намери място в този сайт!

  6. Ами филма представя едностранно нещата, както каза един от съфорумците по-долу… Дават се само лоши примери, като се акцентира върху думите кражба и измама от работниците и данъкоплатците…
    Специално пък, когато стана дума за железниците умрях от смях… В САЩ почти всички железници са частни. Даже наскоро Бъфет купи Бърлингтън Нортърн Санта Фе за 40 млрд. долара от частниците, които са я създали… Същото важи и за водната и канализационната мрежа в много американски градове, създадена и управлявана от частни фирми.
    Гърците по природа са социалисти и комунисти… За това и не се учудвам защо думите на които се наблягаше във филма бяха народа, работниците, държавна регулация, частниците са измамници и т.н. Колкото до примера с Енрон това е долна манипулация и лъжа…
    Причината за фалита на Енрон и спирането на тока няма нищо общо с дерегулацията на електроенергията в Калифорния. Причината за фалита и проблемите с доставките на ток и газ на Енрон са големите му дългове, които в крайна сметка го изкарват в несъстоятелност. Също така е лъжа, че доставчик на електроенергия може да бъде само един… Живял съв Сейнт Луис и там имаше 3 доставчика и можех да си избирам при кого да бъде. Горе долу все едно си избирам доставчик на интернет с различните промоции и т.н.

    Или пък когато във филма стана дума за образованието… Леле, мале… Образованието било ПРАВО… Това само комунист може да го каже.

    Има един филм за конспирацията… Казва се Money Masters. Все едно са му направили резюме на частта за приватизацията.

    Колкото до Гърция… Те вече показаха на международните финансови пазари, че не струват. В момента в който именно частните инвеститори, така здраво оплювани във филма затворят кранчетата и спрат да им купуват облигациите им, гърците ще се върнат за няколко години буквално в каменната ера. Както се очертава да има нови избори това е почти сигурен сценарии. Гърция е една балонирана държава живееща на кредити и субсидии инжектирани предимно заради периода преди 89 година до сега, когато балона вече се спука. Горко им…

  7. Ивека, би ли казал кои точно данни във филма са манипулативни и несериозни?
    Ако можеш, цитирай някой от показаните случаи.
    В противен случай ще считам, че дори не си го гледал, а се опитваш просто да повлияеш на мнението на зрителите и постът ти ще бъде изтрит.
    Ще чакам до утре да отговориш,
    благодаря.

  8. Филма е много манипулативен и несериозен…
    А като го гледах в ушите ми кънтеше призива „пролетарии…обединявайте се“

    Колкото за гърците… При тях тепърва ще става зле. Дори още не е започнала драмата при тях!!!

  9. Благодаря ти за сигнала, веднага ще го оправя. Сигурен си, нали? Защото в английския транскрипт е написано така…

  10. грешка в българия превод в част 3, 8:55:

    от 4,5 милион работника в Източна Германия, 1,5 милиони НЕ ГУБИЛИ работното си място, но само 1,5 СА ОСТАНАЛИ (т.е. 3 милиона губеха работата си)

  11. Огромни благодарности на всички, които разпространяват филма чрез блоговете, сайтовете и форумите си! Страхотни сте! Ако искате да го качите някъде, можете целия да го дръпнете от бутона заедно със субтитрите, надявам се скоро някой да го пусне и като торент файл.
    В неделя по Скат от 18:15 ще го пуснат дублиран на български.

  12. Пълния текст на доклада Ран и Ът.Във вида в който е бил разпространен през есента на 1990 година сред депутатите от седмото велико народно събрание и висшата държавна администрация на Република България
    Подготвен от: Ричард Ран-САЩ,Роналд Ът-САЩ, и от National Chamber Foundation-USA.

    http://www.omda.bg/bulg/Ran/ran_new/index.html
    ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ !.

  13. Коментара на „Кестени в рая“ е много показателен. Казано по-научно му, това се нарича индоктриниране на съзнанието. Обучението в университета е главния виновник за индокриниране на съзнанието. Казано най-просто, след 4-5 години обучение, човек губи способността да подлага на анализ, критика и достоверност нещата, които е зубрил в университета. Разума ги приема за истина, без да ги подложи, на каквото и да е съмнение. Когато са манипулирани истините на които човешкия разум стъпва и се оповава, нагоре в разсъжденията си човек лети в някакви облаци, които нямат нищо общо с действителността и това, което се случва около него. Ето това е манипулацията – „Кестени в рая“, не го прави с някаква зла умисъл или защото иска да навреди на някой. Напълно е добронамерен.

  14. Пич, ти коя железница си мечтаеш да си купиш? Или те блазни Софийската вода?
    Ей, тая алчност си е основно качество на „предприемачите“… Няма свършване…

  15. Филмът е направен едностранчиво и манипулативно. Взели са от части различни фрагменти от истината, но не са предоставили цялата картина. Това е все едно да покажеш само гърдите на Мона Лиза, от всеизвестната картина и да споделяш знанията, че това е една разюздана жена. Твоята истина няма да покаже реалността и облика на времето. Всеки преход си е имал цена. Но това, което се показва тук е твърде ограничено и смешно. Дори е част от твърденията на журналистката са изцяло абсурдни!

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×