Икономическа теория на Маркс – еп. 3 (Ричард Улф) / Marxian Economics – An intensive introduction

С участието на

Трети епизод от поредицата. Както винаги, оставаме запленени от поредната лекция на Ричард Улф, поднесена с лекота, настроение и прекрасно чувство за хумор. Лично за мен тази е най-ценната от поредицата. Ако не сте гледали останалите, не се притеснявайте – Ричард прави кратко резюме на казаното в предишните лекции. Тук ни показва с примери от всекидневния живот как капиталистът разпределя излишъка, произведен от работниците.
Фактите, с които ще се сблъскаме пораждат многобройни въпроси:
Как се създава богатството в едно общество?
Кой издържа мениджърите и надзорниците (супервайзърите) в предприятията?
Каква е целта на днешното образование и кой определя насоките му?
С какво се занимават адвокатите?
Откъде идва рекламата? Защо е нужна и кой плаща за нея?
Кои са продуктивни и кои непродуктивни работници? Каква е разликата между тях?
Какъв би бил светът, ако променим начина на производство?

Най-после става ясно по какъв начин и защо държавата защитава интересите на капиталистите за сметка на работниците. От правителството, през съдебната система, до полицейските структури – всичко бива управлявано от капиталистите. Ако досега сме мислили, че това се прави само чрез корупция, ще останем неприятно изненадани, откривайки, че целият процес е напълно законен и е изграждан от самото възникване на всяко капиталистическо общество. Но по какъв всъщност бива подчинена цялата държавна структура? Ще разберем от филма.
Накрая Ричард Улф обяснява с прекрасни примери какво точно представляват кризите според теорията на Марк и завършва лекцията с обещанието, че в следващата лекция ще направи подробен анализ на причините за настоящата световна криза.

Натисни ТУК с десен бутон, за да изтеглиш филма
Натисни ТУК с десен бутон, за да изтеглиш субтитрите

(Видяно 422 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

Видеото е включено в следната плейлиста:

коментар (35)

 1. Маркс е евреин и се опълчва на другите евреи и неевреи общо казано.
  Измамата – далаверата започва 1906год. с борсови игрички се предизвиква създаването на ФЕД.
  Тук http://darikfinance.bg/novini/89649#comments съм ги нахвърлил основните неща и измами.
  Като изгледам филма ще коментирам повече макар ,че г-н Митко Хитов доктор по икономика го е написал още 2009год.
  Аз имам стратегии за енергетиката и икономиката на България валидна за почти всички държави – коментар №11 тук http://darikfinance.bg/novini/89333#comments

   1. Даниела – проф.Улф за много неща е прав но е многословен граничащо с празнословие и словоблудство ,и прикрива основният проблем – банките като ООД т.е.ограничената им отговорност и отказ от контрол ,и твърде големи за да фалират.Деривативите са добро нещо за ориза но при банковата система е спекула и кражба.Общата стойност на деривативите в света надхвърля световния брутен вътрешен продукт десетократно, заяви Мобиус – стойността на деривативите върху американски ценни книжа достигна 248 трлн. долара.На Доминик Строс-Кан затова му спретнаха изнасилване.
    За акциите е прав и сега до месеци фейсбук ще фалира но продадоха акции.
    Иначе г-н Бъфет го каза хубаво ,че плащал 17% данъци а неговите работници 33% и затова Обама ще въвежда ”данък Бъфет” и САЩ е имало 98% данък за богатите.
    Прогресивно семейно облагане е един много добър ход.Но проблемите са много заради ошфорките 21трлн.$ и т.н. съм ги написал в коментар №1 и 4 тук – http://darikfinance.bg/novini/89649#comments по разбираемо.

    В едно изречение – държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,саниране и топла вода от слънцето отварящи постоянни работни места в РБ-я ,което е енергийна, и т.н. независимост.
    ‘Ъ’бсурд е България да внася 80% от хранителните стоки – животновъдството е намаляло до 20 пъти ,и с изискванията на ЕС всички да са 1-категория и за фекалиите даже не ми се мисли но срока е до края на 2013год.
    Реално бъдещето на България е селско стопанство и лека промишленост.
    При увеличаване на животновъдството се отварят 1 млн. нови работни места в млеко ,месо и т.н. промишлености.

    Коментар №11 тук – http://darikfinance.bg/novini/89333#comments СЪМ ГО НАПИСАЛ.

 2. До 25тата минута съм, но ми прави впечатлението, че според Маркс работодателя няма право да иска повече от колкото ми се плаща.

  Ами за какъв чеп тогава въобще някой ще тръгне да се занимава да създава работни места, щом ще трябва да не печели от това, че хората работят за него?

  Аз създавайки фирма и наемайки, например 10 човека, върша ли работа или не и кой трябва да ми плати на мен, щом аз нямам право да плащам на другите по-малко от колкото произвеждат?

  Или малко по-късно във филма тотално ще се отрече възможността аз да наемам хора, а ще трябва всичките някак си да сме самонаети във фирмата и тогава как ще има големи фирми, които се занимават с – например – амбициозна космическа програма?

  И как ще се разбере кой колко е изработил или просто няма да има големи фирми…

  А как се решава въпроса с някой, който изобрети нещо, което така улесни работата на всички останали, че да им спести толкова много време и енергия, че този човек просто да не трябва да работи повече, защото той вече е изработил предостатъчно.

  Струва ми се, че цялото това нещо може и да работи за чукове и пирони и бахур, но няма как да върши работа с IT света на услугите…

 3. Тук е добре казано – http://krizata.blog.bg/biznes/2009/08/04/istinata-za-systoianieto-na-amerikanskata-i-svetovnata-finan.374449 ””За да не се допусне неконтролируем разпад на системата, министерството на финансите на САЩ и ФРС, за пореден път прилагат “стратегията анаконда”

  За златното покритие на долара и т.н. – ”Цената, щетите и опасността, породени от долара” http://worldissue.blog.bg/politika/2012/05/29/cenata-shtetite-i-opasnostta-porodeni-ot-dolara.960944

 4. „Империите отдавна не използват куршумите и камшика, а вместо това разчитат на СБ и МВФ” –
  http://venziko.blog.bg/biznes/2012/10/04/kak-i-zashto-vyznikna-ikonomicheskata-organizaciia-briks.1005985

  ”Вашинктонският консенсус” е умишлена идеология за ограбване на държавите които им се вържат.

  От България се изнасят около 2 млрд.$ от концеции за цветни метали – само държавните чешки и австрийски ЕРП-та са изнесли 2 млрд.евро.

  Парадокса е ,че на нас ни се казва ,че трябва всичко да е частно а се държат от ДЪРЖАВНИ ЧУЖДИ юредически лица.

  Професора взел нобелова награда за неолиберализъм се отказа от нея 1999год. официално пред учени-икономисти.

  Правят се ”вратички” и сложни механизми за да се краде ”законно”.

 5. Основното което искам да кажа е България да гради енергетика и икономика върху ВЕИ – слънце ,вятър,речни и морски течения и за петрола е малко особенно като енерго-източник
  САЩ прекрасно знаят какво правят и как са ги вързали Китай и Русия която има приходи 60% от нефт и газ ,и т.н. геополитика.

  Положението е много сериозно и като глобално затопляне ,и затова в коментар №11 тук – http://darikfinance.bg/novini/89333#comments СЪМ ГО НАПИСАЛ.

 6. Taкова мазало ти е в главата, че дори не знаеш какво говориш.
  Тук ти обясняват как е устроен работният процес. Усещаш ли, че става дума за експлоатация?
  Първо проумей това, после се пускай в паричните отношения, които са си игри между капиталистите, включително капиталистическата държава.

  1. Ако си Даниела Пенкова http://dokumentalni.blog.bg/ – аз не усещам а съм 100% сигурен ,че става дума за експлоатация и видовете експлоатация са много от работното място до самото устройство на капит.система.
   Мислиш ,че не знам какво става ли ???

   Проблема е морален ,и от неукост ,неверие – и банкер №1 на България го формулира – ”не морално но законно” т.е. правят се ”вратички” в законите за да се краде законно и в световен мащаб.

   И тук – http://darikfinance.bg/novini/89799#comments професора го обяснява нежно защото на Строс-Кан му спретнаха изнасилване.

   1. Даниела – март 2011год. съм изпратил писма до всички държ.органи и ДАНС ,и ”4-власт” да се спре сключването на договори за ток от слънце но го направиха 01.07.12год. за да може Златев и Бориславова да ограбят бълг.граждани – http://darikfinance.bg/novini/80521#comments

    Имам входящи номера и 9 отговора от Мин.съвет ,че четат писмата ми ?!

    Аз се боря и ”воювам” но виждам ,че хората не знаят за какво става въпрос и затова според силите си се опитвам да информирам и образовам т.е. споделям наученото и като стратегия за България.

  2. Даниела – държавата трябва да е ”Робин Худ” тоест когато има прогресивно и семейно облагане със социална политика устройството на работният процес е най-малкият проблем.
   Открити търгове за обществените поръчки – прозрачност във всичко.

 7. Може ли да се отвори мозъка и да се сложат буквите,цифрите и таблиците за смятане и човек да почне да чете и смята ???
  Иска учене след това четене ,но на вярна информация и повече наука – точни науки.

  Който иска информация – коментар №11 тук http://darikfinance.bg/novini/89333#comments – което е извадка от писмото ми до всички държ.органи и ”4-власт”

  За измамите – далаверите в коментар №4 тук http://darikfinance.bg/novini/89649#comments

 8. Нервните клетки в човешкият мозък (около 100 милиарда неврона) са в състояние да извършат 1 трилион изчислителни операции за 1 секунда ,или 100 милиона пъти по-бързо от най-бързият съвременен компютър.

  Казано просто иска база данни – информация – знание за да се вземе най-доброто решение за енергетиката и т.н. но на първо място е морала.

 9. Крадците или по-точно престъпниците с ”бели якички” се надяват хората да не разберат как са ограбвани с ”вратички” в законите и даже създаване на закони за да се ограбва – битовата престъпност е следствие на престъпниците с ”бели якички”
  – 21трлн.$ се въртят в ошфорки т.е. около 40% от световният БВП.
  – ЕЦБ ЕЦБ дава пари с 1% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 3-5% лихва.

  Коментар №4 тук http://darikfinance.bg/novini/89811#comments съм изброил всичко.

  1. Дори не си разбрал кои са хората с “бели якички”. Колкото до банките – едно си баба знае, едно си бае… Тук ти казват точно откъде идва проблемът, а ти продължаваш да говориш за последствията, вместо за корена на проблемите.

   1. И Нар.събрание са ”бели якички” щом разрешават ошфорки и т.н. например – липсата на закон за фалит на физически лица като САЩ -http://darikfinance.bg/novini/81851#comments

    Отделно ако банка фалира в РБ-я се започва изплащането до 30 дена но в закона не е записано кога свършва и ако парите са във валута се изплащат в левове.
    Аз говоря за последствията но и казвам как да се оправят някои неща като глобално затопляне ,енергетика и икономиката на България.С банките е сложно и страшно защото държавата гарантира влогове до 100 000лв.
    Ако имаше закон за фалит на физ.лица чуждите частни банки ще се замислят да раздават кредити.
    Държавата трябва да е “Робин Худ“ тоест когато има прогресивно и семейно облагане със социална политика устройството на работният процес е най-малкият проблем.
    Открити търгове за обществените поръчки – прозрачност във всичко.

    1. Пробвай пак…
     “Белите якички” са наемни работници, служители в капиталистически предприятия, получаващи заплати от капиталисти. Ще рече счетоводители, архивисти, секретарки и т.н. Те улесняват производствения процес и нямат нищо общо с политиците.
     Да ги наричаш “престъпници” е смешно.
     Липсва ти познание на елементарните понятия, но си тръгнал да създаваш икономически стратегии…

     1. Даниела – аз ли бързо пиша или ти бавно четеш – пиша ”Нар.събрание са “бели якички“ щом разрешават ошфорки и т.н. например – липсата на закон за фалит на физически лица като САЩ…”

      Коментар №4 тук http://darikfinance.bg/novini/89811#comments съм изброил всичко – ошфорки ,разделяне на банкирането и т.н. до валутните войни – http://darikfinance.bg/novini/89799#comments

     2. Престъпление с ”бели якички” е когато се манипулира LIBOR определящ лихвата на парична маса от около 500.000.000.000.000трлн.$ а ГИ ГЛОБИХА милиони при кражба на трилиони.

      Премахването на закона от 1933год. от Клинтън за разделянето на банкирането също е престъпление.

      Лорд Джеймс в английският парламент говори за незаконно отпуснати 15.000.000.000.000трлн.$ на 20 европейски банки – http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5045 и още 20.000.000.000.000трлн.$ през 2008год.

   2. До 1996год.са раздадени 1 300 000 000 000трлн.лв. кредити повечето необезпечени и затова направиха долара 3000лв.
    1997год. приеха закони с ”вратички” и защо не направиха закон като САЩ – http://darikfinance.bg/novini/81851#comments

    Нека аз да не разбирам !

 10. Трябва да обясня какво искам да кажа защото явно не всички имат познания а трябва.
  Първо хората трябва да разберат как са били ограбвани и в повечето случаи умишлено и какво може да се направи от раз – забрана на ошфорките в световен мащаб.

  Проф.Улф е прав за организацията на производството и всеки петък работнически сбирки за идеи,мнения но това е малка част от финансовите ,екологични и енергийни проблеми които идват по едно и също време.

  Ще сложа началото на писмото ми до Премиера ,Президента ,Народното събрание ,БАН ,“4-власт“,и до всички.
  За по-лесно съм го написал тук http://darikfinance.bg/novini/89823#comments

  1. Още факти – http://darikfinance.bg/novini/89859#comments как се ограбват хората в световен мащаб и България.

   В коментар №11 тук – http://darikfinance.bg/novini/89333#comments има стратегии за България и за всички държави как да се справим с глобалното затопляне т.е. с финансовите ,екологични и енергийни катастрофи.

   Искам специално да отбележа ,че много информация,факти съм научил от тук и искам да благодаря на хората които са направили и подържат сайта ”Документални филми
   на социална тематика с бг субтитри ” – просто ”сглобявам пъзела” защото идват 3 – планетарни катастрофи по едно и също време и само заедно можем да направим нещо и проблема е ,че мнозинството незнаят – нямат информация какво идва и става.

   1. Гледам ”National Geographic” и филмите ”куфар за края на света” – сами на групички няма да стане.
    Точно за това пиша като споделям информацията която съм пресял и анализирал.
    Заедно можем да избегнем 3-те планетарни катастрофи но трябва хората да са информирани и с куфари и т.н. няма да стане.

 11. Теорията на Маркс е ГРЕШНА. Няма такова нещо като присъща стойност на продуктите. Маркс е базирал три книги на ГРЕШНА основа. Стойността на продуктите се определя чрез спазаряване.

  Клатят Ви между капитализма и социализма, за да не видите от къде идва проблема в икономиката. Той идва от ЛИХВАТА.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

  http://kvantov-prehod.org/books/book_Lihvata_-_rak_na_ob6testvoto.pdf

  Начина за справяне на използвачеството на банкерите е като се премахне силата на парите. В момента те са безсмъртни и всеки може да ги задържа вечно и да изисква лихва за тяхното ползване. Икономически просперитет се получава когато парите циркулират с висока скорост. За целта трябва да ги направим не атрактивни за спестяване – да използваме обезценяващи се пари както е предложил Силвио Гезел.

  Това е трети вариант за икономика. Не се лъжете от дуализма социализъм – капитализъм. Така не виждате други варианти.

 12. Симо, хайде преди да си прочел и ред от Маркс, да не си позволяваш подобни “оценки”, става ли? Познанията ти по икономика са нулеви.

  1. Когато някои хора са хванати в измама и нямат какво да кажат в своя защита, прибягват до слагане в кавички на мнението на другите хора и атакуването на техния авторитет. Колко стандартно 🙂

   1. Първо, между продукт и стока има огромна разлика, която ти явно не познаваш, след като използваш думата “продукт” на мястото на “стока”.
    И изобщо не знаеш какво е казал за стоките. Обяснява, че стоките имат потребителна и разменна стойност. Разменната стойност на стоките се определя от стойността на труда, използван за производството им (променлив капитал) + стойността на суровините и машините, използвани за производството (постоянен капитал) + принадената стойност. Това е неговата разработка върху Трудовите теории за стойността на Адам Смит и Дейвид Рикардо. Като казвам, че си невеж, имам предвид, че си невеж.

    1. Ако четеш Маркс и попиваш неговите идеи като гъба ще мислиш така. Стойността се определя в момента на спазаряването. Тя е въпроса на търсене и предлагане, а не на някакви си стойности на материали и труд вложени в нея. Това е грешката на Маркс. Защо iPhone се продава скъпо ? Та като стойност на частите в него и заплатен труд той е сравним с всеки друг телефон с подобни характеристики, но двойно по-ниска цена ? Защото хората смятат, че той е уникален и им дава престиж. Затова са съгласни да платят по-скъпо за него.
     По същия начин може да направиш инвестиция, в която са вложени материали и услуги за определена стойност (пари), но да не може да ги продадеш. Просто да се окаже, че никой не ги иска. Тогава ще ги продаваш под себестойност, само и само да си върнеш част от инвестицията.
     Та стойността е много плаващо нещо. Няма абсолютни стойности, но Маркс се е заблудил и е почнал да пише формули. Изписал е три книги пълни с теория, базирана на грешна основа.
     Не попивай тази грешна основа. Комунизъм не може да съществува. 45 години опити ни стигат.

     1. Спазаряването, както ти го наричаш, засяга само частта на “принадената стойност” и никога не може да бъде по-ниско от разходите за труд и суровините, с които е произведена стоката. Ако цената падне по-ниско от разходите по производството, фирмата затваря. Всичко това е прекрасно описано от Маркс и е смешно да го обвиняваш, че не обръща внимание на “спазаряването”, както ти го наричаш. Явно не си докосвал никога през живота си “Капиталът”, иначе нямаше как да говориш за написаното от него по този начин. Той НИКОГА не е говорил за някакви измислени от теб “абсолютни стойности”. Комунизмът няма нищо общо с държавния капитализъм. Явно и лекцията не си изгледал.

     2. Тъй като няма отговор на твоя пост (ограничено ниво на влагане) – ще отговоря отговоря на моя.

      Напротив, ако един продукт е неуспешен и носи загуба на фирмата не е задължително тя да фалира. Може други нейни успешни продукти да я задържат на пазара. Всъщност това много често се е случвало с Епъл.

      Спазаряването може и да стане на стойност по-ниска от стойността платена за материали и за труд. По-добре да си върнеш част от средствата отколкото да ги загубиш всички. Грешки стават – няма безгрешни предприемачи. Ако наистина произведеш нещо, което никой не го иска би ли искала въобще да не го продадеш отколкото да си върнеш част от парите вложени за него ?

      Ако всичките продукти (казвам продукти, защото продукта е произведеното нещо от предприятието, стоките са за търговците) са неуспешни – да, фирмата ще фалира. И кой губи ? Работниците ? Неее, на тях им е платено за труда и те са си купили стоки и услуги с парите. Губи предприемача, поради идеята си, която се е оказала неуспешна. Той осигурява парите, той организира производството, той поема риска.

    2. Лекцията я изгледах цялата на принципа да чуя и гледната точка на Ричард Улф. Но съм много разочарован. Между 41-ва и 50-та минута казва абсолютно верни неща за икономистите, но след те отнася. Той смята цялата структура на предприятието за грешна и излишна. И тотално, ама тотално бърка по отношение за начина на възникване на икономическите кризи. Хваща идеята, че не достигат пари, но и той както и Маркс не разбират защо не достигат пари. След това дава пример с национализация на Френските банки и пример, че са започнали да финансират с ниски лихви, но не обяснява защо това финансиране с ниски лихви е прекратено.
     Много плам, много огън, много възмущение, нооо …. неразбиране на парите, лихвата и икономическите кризи.

     Да, Даниела, не съм чел “Капитала” на Маркс и знаеш ли: нямам намерение и да го чета. Няма да си губя времето с три тома с грешни теории. Достатъчно време съм си загубил с четене на книги без стойност, че да отделям време и за “Капитала”. Видяхме до какво изоставане от западния свят ни докара неговата планова икономика, Силвио Гезел по логичен път показва, защо негова теория е грешна и за мен това са достатъчни аргументи да не се занимавам с Маркс и неговите произведения. А да, и Ричад Улф допринесе допълнително за това мое убеждение.

  2. Ричард Улф твърди, че капиталиста (а по-правилно е да го нарече предприемач) не е допринесъл с нищо за печалбата, което извлича от труда на работника. Според него да измислиш дизайн на стол, който някой би харесал, защото е уникален, да го проектираш , да намериш доставчици, да купиш материали, да намериш качествени работници и да организираш производството е нищо? Не мисля така.
   Ричард Улф още твърди, че работника е работил цял ден и след това се е прибрал вкъщи и не е донесъл нищо от своя труд. Нищо ? А заплатата ? Парите с които му е платено ? и те ли са нищо ? С тях работника ще си купи стоки и услуги, които в противен случай сам трябва да си произведе и извърши. И след като не донася вкъщи продукта на своя труд защо ходи на работа ? Защото е специализирал някакви умения и е ефективен в някаква дейност и може да си купи повече стоки и услуги със заплащането на труда си, отколкото ако сам тръгне да си ги произвежда. По-ефективно е.
   И работника и предприемача печелят от съвместната си работа.
   Кой е капиталиста тогава ?
   В съвременния свят използваме пари, които са абсолютни по стойност. Базирани на златото. Златото е метал, който ако го закопаеш днес и го изровиш след 2000 години ще изглежда по същия начин, защото е инертен. Поради тази си способност (не ръждясва, лесно се обработва и има приятел жълт цвят) хората го считат за ценен и са започнали да го използват за размяна, за пари. Скоро след това, големи количества злато са започнали да се съсредоточава т в предприемчиви хора. Те са искали да станат още по богати, ама без да работят. Тогава са започнали да дават парите назаем срещу лихва. Т.е. дават 100 жълтици и искат да им върнат 105 в замяна. Защо е възможно това ? Защото ако отидат на пазара с жълтиците си и искат да си купят ябълки, но цената не им харесва, те просто не купуват. След един месец ябълките на продавача ще са започнали да се развалят, но жълтиците на купувача – не. Той ще може да спазари по-ниска цена за останалите здрави ябълки. Тях ги грози опасност и те да се развалят. Точно поради абсолютната стойност на парите е възможно изискването на лихва върху тях. Лихвата се явява рекет (такса) върху средството за размяна. Ако не бъде платен – парите седят на едно място и няма размени. Банкера (държателя на пари) се явява човек по средата и получава доход без да работи, просто защото е осигурил парите за размяната. Колко от вас са си купили жилище на кредит ? Колко лихва (рекет) ще платите на банкера на 20-те години от кредита ?
   Как се отразява това на предприемача и работника ? Не може да съществува инвестиция, която дава по-малка печалба от лихвата върху парите необходими за реализацията на проекта. Ако държателя на пари би спечелил повече от влагането на парите в банка – той не прави тази инвестиция. Ако едно съществуващо предприятие започне да дава печалба по-малка от лихвата, която може да се вземе като депозит в банка, върху парите, предприятието бива „оптимизирано“: намаляване на заплати, съкращаване на работни места, ако и това не помогне – разграбване, фалит и разпродажба на части.
   Препоръчвам Ви да прочетете книгата „Лихвата, рак на обществото“ и книгата „Естественият икономически ред“ на Силвио Гезел. Те са логично написани и ще са Ви по-интересно четиво от трудовете на Маркс. Силвио Гезел описва логично механизма в икономиката с пари абсолютни по стойност, който поражда бумовете и кризите. Предлага и решение: използването на обезценяващи се пари, за да може лихвата да се сведе до нула по естествен път и да има стоки и благоденствие за всички.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...