ФАСИНПАТ – Фабрика без собственик / FaSinPat – Fábrica Sin Patrón (2004)

Аржентинските управлявани от работниците фабрики са пример за работниците от цял свят, че служителите могат да водят бизнеса много по-добре без шефове и собственици. Този нов феномен – работниците да завладяват работните си места започва през 2000 г. През последните години в цялата страна хиляди предприятия са затворени и милиони работници остават на улицата. Този случай е показателен, че има път към еманципирано общество без експлоатация.

Като най-голямата окупирана фабрика в Аржентина, при това още от 2001 г., теракотената фабрика ЗАНОН, намираща се в Патагонската провинция Наукен, дава препитание на 470 работника. Освен че заедно с останалите около 180 предприятия тя дава работа на 10 000 служителя, занонският случай предефинира и основите на производствените процеси – без работници шефовете не могат да въртят бизнес, а без босове работниците могат да работят даже по-добре. Тези прецеденти са принудени да съществуват вътре в капиталистическата система и доказват възможността за нов начин на производство.

През 2001 г. собствениците на Занон решават да го затворят и да уволнят работниците без да им заплатят просрочените с месеци заплати, нито пък обезщетения, като начало на това дава стачката през 2000 г. Собственикът Луиджи Занон с дългове от над 75 млн. долара към публични и частни кредитори, масово започва да уволнява и най-накрая затваря фабриката през 2001. През октомври същата година работниците обявяват, че предприятието е под техен контрол. Те лагеруват извън завода четири месеца подред и частично блокират магистралата, водеща към областния център Неукен. В това време съдът постановява, че работниците могат да продадат останалата на склад стока. След като тя свършва на 2 март 2002 г., работническият съвет решава да започне производство без собственика.

Допълнителна информация: http://www.lifeaftercapitalism.info/around-the-world/155-fasinpat

Подобни филми

Коментари (3)

  1. В Пловдив през 1993г създадохме Кооперация „Първо Частно Радио Такси“ 6116 , и работим на същия принцип ,нямаме шефове босове и т.н.През всичките тези години други фирми,които част от собствениците са членове на политически партии, ни правя дъмпинг на цените и други мизерии и въпреки огромния капитал които наливат ние стоим много здраво на пазара.Много се надявам да се създават такива кооперации като нашета 😉

  2. Това идея за подобно обсебване на фабриките и заводите от всички работници ли е?!
    Като единичен случай е интересно, но като нещо което може да се практикува навсякъде е утопично!

    1. E, щом казваш. По-добре държавен или частен капитализъм, така ли? Това е демокрация на работното място, нарича се „кооператив“ и го практикуват около 2 милиарда души в света. Обожавам етикети като „утопично“ за неща, които отдавна са се доказали не само като изпълними, а като единствената реална алтернатива на капиталистическата парадигма.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×