ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономическа теория на Маркс – еп. 1 (Ричард Улф) / Marxian Economics – An intensive introduction

С участието на

Политическата икономика е нещо елементарно, въпреки фалшивото й представяне за „сложна наука“, изграждано с векове.
Но защо икономистите не желаят да се интересуваме от нея и постоянно бълват все по-нови и по-сложни термини, за да ни държат на разстояние от нейното разбиране?
С прости думи, с примери и с невероятно чувство за хумор Ричард Улф обяснява икономиката според Маркс.
След като изгледаме тези 4 лекции, цялостното ни виждане върху икономическите процеси претърпява коренна промяна. Дали още ще мислим, че икономическите решения зависят от „ефективността“? Едва ли. Дали още ще мислим, че в бившия социалистически блок са съществували наченки на „комунизъм“? Едва ли.
Дали изобщо има начин да излезем от омагьосания кръг на капиталистическия начин на производство? Възможно ли е да бъдем революционери, без да познаваме основните принципи, на които се подчинява същото това производство?
Дори и да смятаме, че икономиката е това, което днес ни се представя от медиите и мозъчните тръстове, пак си струва да изгледаме лекциите – ако не друго, в тях ще открием множество въпроси, на които си заслужава да потърсим отговор.

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Тези, които произвеждат стоките, не биха могли да разполагат с излишъка от труда им, докато средствата за производство не са техни. Единственият начин това да стане е по насилствен начин да ги присвоят. Точно това е Революцията и точно това прави тя, променя собствеността върху средствата за производство и въвежда нови производствени отношения. В тази връзка първия коментар за мен е точен и логичен!

  2. За да се заеме обществото, в широкия смисъл на думата, с разпределението на обществения продукт, трябва преди това да се заеме с революционни преобразования на самото себе си! А да извърши това има интерес преди всичко пролетариата! Да се прескача революцията просто е невъзможно и води до буржоазен реформизъм и опортюнизъм!

  3. Тази лекция ще я има ли в Колибка? Много по-удобно е да изтегля файла и да го гледам на телевизор, а не на компютър.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×