Икономическа теория на Маркс – еп. 1 (Ричард Улф) / Marxian Economics – An intensive introduction

С участието на

Политическата икономика е нещо елементарно, въпреки фалшивото й представяне за „сложна наука“, изграждано с векове.
Но защо икономистите не желаят да се интересуваме от нея и постоянно бълват все по-нови и по-сложни термини, за да ни държат на разстояние от нейното разбиране?
С прости думи, с примери и с невероятно чувство за хумор Ричард Улф обяснява икономиката според Маркс.
След като изгледаме тези 4 лекции, цялостното ни виждане върху икономическите процеси претърпява коренна промяна. Дали още ще мислим, че икономическите решения зависят от „ефективността“? Едва ли. Дали още ще мислим, че в бившия социалистически блок са съществували наченки на „комунизъм“? Едва ли.
Дали изобщо има начин да излезем от омагьосания кръг на капиталистическия начин на производство? Възможно ли е да бъдем революционери, без да познаваме основните принципи, на които се подчинява същото това производство?
Дори и да смятаме, че икономиката е това, което днес ни се представя от медиите и мозъчните тръстове, пак си струва да изгледаме лекциите – ако не друго, в тях ще открием множество въпроси, на които си заслужава да потърсим отговор.

Харесахте ли публикацията?
Подкрепете ни, за да продължим да превеждаме документални филми по важни социални тематики!

Подкрепа за dokumentalni.com

1.836€ дарени от 5.000€
Изберете начин на плащане
Вашите данни

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране.
Terms

Обща сума: 10,00€ на месец


Подобни филми

коментар (5)

  1. Тази лекция ще я има ли в Колибка? Много по-удобно е да изтегля файла и да го гледам на телевизор, а не на компютър.

  2. За да се заеме обществото, в широкия смисъл на думата, с разпределението на обществения продукт, трябва преди това да се заеме с революционни преобразования на самото себе си! А да извърши това има интерес преди всичко пролетариата! Да се прескача революцията просто е невъзможно и води до буржоазен реформизъм и опортюнизъм!

  3. Тези, които произвеждат стоките, не биха могли да разполагат с излишъка от труда им, докато средствата за производство не са техни. Единственият начин това да стане е по насилствен начин да ги присвоят. Точно това е Революцията и точно това прави тя, променя собствеността върху средствата за производство и въвежда нови производствени отношения. В тази връзка първия коментар за мен е точен и логичен!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...