Икономическа теория на Маркс – еп. 1 (Ричард Улф) / Marxian Economics – An intensive introduction

С участието на

Политическата икономика е нещо елементарно, въпреки фалшивото й представяне за “сложна наука”, изграждано с векове.
Но защо икономистите не желаят да се интересуваме от нея и постоянно бълват все по-нови и по-сложни термини, за да ни държат на разстояние от нейното разбиране?
С прости думи, с примери и с невероятно чувство за хумор Ричард Улф обяснява икономиката според Маркс.
След като изгледаме тези 4 лекции, цялостното ни виждане върху икономическите процеси претърпява коренна промяна. Дали още ще мислим, че икономическите решения зависят от “ефективността”? Едва ли. Дали още ще мислим, че в бившия социалистически блок са съществували наченки на “комунизъм”? Едва ли.
Дали изобщо има начин да излезем от омагьосания кръг на капиталистическия начин на производство? Възможно ли е да бъдем революционери, без да познаваме основните принципи, на които се подчинява същото това производство?
Дори и да смятаме, че икономиката е това, което днес ни се представя от медиите и мозъчните тръстове, пак си струва да изгледаме лекциите – ако не друго, в тях ще открием множество въпроси, на които си заслужава да потърсим отговор.


Натисни с десен бутон ТУК, за да изтеглиш филма.

Натисни с десен бутон ТУК, за да изтеглиш субтитрите.

(Видяно 1840 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

Видеото е включено в следната плейлиста:

коментар (0)

 1. Тази лекция ще я има ли в Колибка? Много по-удобно е да изтегля файла и да го гледам на телевизор, а не на компютър.

 2. Oбществото/гражданите/ трябва да решават как да се разпределят данъците т.е. приходите във бюджета.И не за всичко – например с референдум се казва ,че до 2-3 дете се дават детски и т.н. помощи за всички бълг.граждани еднакво , и това незнам дали е вярно http://lambo.blog.bg/politika/2012/06/01/mango-gerberite-plashtat-detski-samo-na-ciganchetata.961922

  С референдум се казва дали да има плосък данък или прогресивно облагане защото неможе аз с 20.000лв. печалба да имам същият данък като при 200.000лв.печалба.

  Така за някои работи може да има обществено допитване или петиции и референдуми общо казано като допълнение към филма.

 3. Как лъжат хората – неможе цивилизована Европа да разрешава на държ.институции да ”контактуват” с анонимни ошфорки и неплащащи данъци – http://economymagazine.bg/news/6750/1/1/21-triliona-ukriti-v-ofshorki.htmle и Саркози го каза още 2008год. което значи ,че всички евро-чиновници са за затвора защото разрешават ошфорките и т.н. ”вратички” за ”законно” ограбване на работника.
  Проблема е че мнозинството от гражданите на ЕС незнаят за какво става въпрос в смисъл как лъжат и ограбват.

 4. За да се заеме обществото, в широкия смисъл на думата, с разпределението на обществения продукт, трябва преди това да се заеме с революционни преобразования на самото себе си! А да извърши това има интерес преди всичко пролетариата! Да се прескача революцията просто е невъзможно и води до буржоазен реформизъм и опортюнизъм!

 5. Тези, които произвеждат стоките, не биха могли да разполагат с излишъка от труда им, докато средствата за производство не са техни. Единственият начин това да стане е по насилствен начин да ги присвоят. Точно това е Революцията и точно това прави тя, променя собствеността върху средствата за производство и въвежда нови производствени отношения. В тази връзка първия коментар за мен е точен и логичен!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...