Почит към Каталония II – Homage to Catalonia (2011)

„Един друг свят е вече тук!”
Изправени пред диктатурата на частните банки и неолибералните пазари, местните общности поемат нещата в свои ръце, организират креативна съпротива от долу нагоре и една друга икономика, която не се основава на пари и печалба. Те преосмислят своите нужди, намаляват консумацията, справят се заедно с изхранването и своята енергия, локализират производството, взаимодействат без посредници и създават един друг свят, тук и сега.
В Каталония през последните години и в отговор на продължаващите икономически-социални-екологични кризи се създават множество движения и граждански инициативи, които целят да си възвърнат живота, общите блага, свободното креативно време и процеса на производство.
Местни мрежи за обмен, които не използват пари, работнически и потребителски кооперативи, селскостопански колективи и еко-общности, квартални самоуправлявани овощни градини, скуоти и общи сгради, етични банки, алтернативни валути и банки за време, всички те съставляват разнородна мозайка, която прилага на практика теорията на смаляване (de-growth).
Документалният филм „Почит към Каталония II” е резултат от задълбочени академични проучвания. По своята същност това е история, която описва много истории за трансформация и децентрализация на обществото и икономиката към по-справедлива, устойчива и солидарна рамка. Хиляди души всеки ден, тук и сега, създават социални мрежи отдолу нагоре, които преодоляват ограниченията на индивидуалността, йерархията и авторитарния контрол.
Екипът от лаборатория IN3, който създаде филмът, начело с признатия в цял свят социолог Мануел Кастелс от отворения университет в Барселона, изследва в дълбочина нови икономически култури, нови начини на живот и социална организация. Те проучват социалното влияние на икономическите модели, които не следват логиката на пазара, при който печалбите са приоритет, а които имат за цел удовлетворението на нуждите и желанията на хората.

Подобни филми

Коментари (3)

  1. Иване и аз така си мислех, преди да проверя колко НПО-та има регистрирани в България последните 20 години и да установя, че повечето от тях се финансират точно от 2 места – CEE Trust и Отворено Общество. Общия брой на регистрираните НПО-та в страната е над 20 хил, а който и вестник да отвориш, ще видиш интервюта само с експерти от същите т.нар центрове- за либерализация, за демокрация, за изследване на плурализма и всякакви подобни. Общата сума инвестирана в региона е над 5 милиарда долара с цел произвеждане на „експерти“ и промяна на общественото мнение в определена посока. Сигурно някой добър филантроп има хоби да се грижи за страните от Източна Европа… Всеки сам да си прави изводите, базирани на факти.

  2. Филмчето е чудесно, но нека никой не се заблуждава, че това са движения възникнали спонтанно отдолу или т.нар grassroot movements. В цяла Източна Европа целенасочено създадения и финансиран от Сорос, Ротшилд и други огромни фондации НПО сектор предотвратява и подменя спонтанните движения от улицата чрез целенасочени програми и проекти, които естествено са диктувани и определяни от интересите и вижданията на техните донори. Ще ги познаете по модерните посреднически дейности привнесени от запад които не генерират никакъв продукт – „консултанти“, „експерти“, „медиатори“ и т.н
    Няма как една държава да бъде суверенна и независима при тези обстоятелства, нито пък да съществува само от консултантски услуги и посредничество. И тук важи поговорката “ Много шеф, малко индианец“. Така за обикновения човек милеещ за родината се получава ситуация между циганизация и глобализация или чука и наковалнята. В Испания изключения има поради здравите анархистки традиции от миналото, по посоката на парите ще познаете дали са едните или другите.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×