Бетонни градини – Слънчев бряг (2009)

Шестнадесет неправителствени организации в туризма възразяват срещу излъчване на филм, в който според тях комплекса „Слънчев бряг“ е представен тенденциозно.

Те са изпратили протестна декларация по повод предстоящото излъчване на поредицата „Бетонни градини“ – „Слънчев бряг“.
Представителите на туристическия бранш смятат, че телевизионната поредица взривява дългогодишните усилия на милиони български мениджъри, собственици и работодатели. Никоя друга страна в света не толерира подобно поведение на медиите си, не само в ситуация на световна икономическа криза, но и на фона на ожесточената конкуренция на международния туристически пазар, пише в декларацията.

На практика това е предаване на националните интереси на българския туризъм и удар по репутацията на страната като туристическа дестинация в най-трудното време за българската икономика време, смятат от бранша.
Показаните до този момент кадри от филма разкриват тенденциозно и едностранно развитието в годините на най-големия черноморски курорт „Слънчев бряг“, се посочва в декларацията.
_________________________

Слънчев бряг – пътят на курорта от зелен оазис за 30 хиляди души, до бетонното гето за 200 хиляди. Как от пясъците през 60-те и 70-те години след много грижи израства гора и как през 90-те гората е безогледно унищожена. Луксозният комплекс от недалечното социалистическо минало, който днес се рекламира с водки на промоция. От идеите за семеен уют до ежедневието на евтиния разврат.

Първата част на поредицата „Бетонни градини“ е разказ за комплекса Слънчев бряг от момента на неговото създаване до днес – с етапите на изграждането му и хората, които вземат решенията. Авторът Генка Шикерова търси виновниците за бетонирането на крайбрежието и разкрива схемата на систематичното му унищожаване. Филмът е стряскаща съпоставка между реалността преди края на 80-те години и последвалата ера на беззаконие и хаос.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Филмът е много добър! И изводите са многозначителни – не само за проблемите на екологията, красотата на българската природа, интересите на бизнеса, безмилостната и егоистична експлоатация на природните богатства (а и на човешки труд), Филмът трябва да се види от всеки, но дано всеки го разбере.

  2. Предполагам, че от Бтв са направили този документален филм, когато все още не бяха си продали на властта. Хубаво ще е, някой да сложи едни субтитри на англиский за да могат чуждите турсити да видят и чуят за какво става въпрос.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×