Отпадъци: Кошмарът на ядрената енергетика / Déchets – Le cauchemar du nucléaire (2009)

Този френски документален филм от 2009 г. разказва за един от най-големите кошмари, замитани под килима от нашето общество: радиоактивните отпадъци. Разпръснати без никаква предпазливост от Нигер до Сибир, те са тъмната страна на ядрената енергетика. В същото време ядрените индустриалци и някои политици я описват като чиста енергия, контролирана, без всякакъв ефект върху околната среда и здравето, опасна само в статистически редките инциденти.

Журналистите изпадат в недоумение, когато откриват, че според международните закони не е позволено в световния океан да се изхвърлят радиоактивни отпадъци, затворени във варели, докато е напълно законно същите течни отпадъци да бъдат директното изхвърляни в реки и морета чрез наземни отводни системи.
Парадоксите не свършват дотук.

Шокиращият документален филм изобличава трафика на радиоактивни отпадъци от Ла Хаг към Русия – пътуване от 8 000 км с кораб и влак – и складирането им под открито небе. Всяка година най-малко 108 милиона тона уран се добавят към тайния атомен комплекс Томск-7, край град с 30 хиляди жители.
Хванати натясно, отговорниците признават от екрана за огромния трафик от уран и плутоний, опитвайки се да го оправдаят като „подарък“ от френската ядрена индустрия за руските им приятели.
Жалко, че само 10% от отпадъците, заминаващи за Сибир, могат да бъдат рециклирани и да се използват отново като гориво за атомните централи.

Този филм с помощта на експерти, снимки, тайно заснети кадри и интервюта с потърпевшите местни жители, доказва най-голямата измама, която се поднася на общественото мнение: Тезата, поддържана от ядрената индустрия, за рециклирането на ядрените отпадъци.

Подобни филми

Коментари (4)

 1. Ако още не сте гледали филма и се интересувате от атомна енергетика по-добре прочетете това https://antipropaganda.eu/Nuclear.html. Филма не си заслужава.

  Гледайки го бях почнал да си водя критични бележки, но станаха прекалено много за коментар, затова само ще обобщя.

  Авторите на филма нямат понятие от атомна енергетика затова допускат доста груби грешки. Най-съществената е, че не правят разлика между обеднен уран, отработено гориво и ядрени отпадъци. Затова тръгват да проследяват отработено гориво в Русия, а намират обеднен уран, но това не им прави впечатление. Въобще не им е ясно защо се обогатява този уран и правят заключение, че френската атомна енергетика криела отпадъците си в Русия за да се представя като рециклируема. А всъщност авторите изпускат същественият радиоактивен отпадък. МОХ горивото, което се прави в Ла Хага, след като мине през АЕЦ вече не е рециклируемо и подлежи само на заравяне.
  Авторите бъркат престоя на отработеното гориво във вода с метод за съхранение на отпадъка, алтернативен на заравянето, а всъщност това, което стои във водата, после отива или за преработка или за обездвижване и заравяне.

  Работата е много лаишка, но затова пък манипулативна. Ако човек ще прави такива филми редно е поне с технологията да се запознае. А е факт, че има метод за преработка както на отработеното гориво, така и на обеднения уран и дори на плутония и урана от ядрените оръжия, като при това се произвежда ток. Ама има една подробност – технологията я владеят само руснаците …

 2. Скоро довършвам и енджина. Имам много материал – цели гигабайти с подобни текстове и това, как бихме могли да си направим Браун газ генератор, Врил енергия, левитация и др. подобни…
  Кулинарите имат също голям избор…

 3. Тук http://darikfinance.bg/novini/87753#comments в коментар №22 съм написал основните неща като стратегия и национална доктрина на България.
  Почти всеки знае ,че за 1-час слънцето изпраща енергия на Земята колкото ние консумираме за 1год.
  Само ,че Фотоволтаици са до 18% КПД затова пиша за топла вода от слънцето с над 83% КПД и България може да си произведе всичко в смисъл оборудване защото фотоволтаиците са внос и нашата икономика и гражданите с нищо не се ползват.
  “Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) – Paolo Frankl казва: „Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на ТОПЛИНА,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията – това означава, че използването на соларна топлина ще има значително влияние в борбата за овладяване на климатичните промени и подобряване на енергийната сигурност.“

 4. Прекрасен филм и моето становище е ,че има ефективно съхранение на отработено ядрено гориво но като се сложат всички разходите за строеж на АЕЦ и съхранение на отпадъците цената на ток от АЕЦ ще е в десетки пъти по-скъпа.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×