Повече от мед / More Than Honey (2012)

Известна е мисълта на Алберт Айщайн: „Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот“. През последните пет години милиарди пчели умират без видима причина. Ако техният брой продължи да намалява, това ще доведе до драстични последствия за хората – производството на повече от една трета от хранителните продукти, които консумираме, зависи от растения, опрашвани от пчелите, така че съдбата на пчелните популации е тясно обвързана с човешкото оцеляване.
Имхоф, в чието семейство пчеларството е традиция, посещава три континента, за да интервюира пчелари в разследване на причините за изчезването на популациите от пчели, както и в търсене на възможни решения на проблема. Прекрасните снимки в близък план на пчелите в спокойно състояние и в летеж са впечатляващ акцент в документалния разказ. Най-удивителни са детайлите от живота на пчелите, уловени в самите кошери – те работят заедно в перфектна симбиоза за създаването на новата си майка. Имхоф прекарва много време в търсене на детайли, които да обрисуват изключителната природа на социалната структура при пчелите. Много интересни са кадрите, представящи пчелите в бой или проследяващи различни представители на рояка, които приличат на детски телевизионни герои…

Подобни филми

Коментари (3)

  1. Великолепен Филм…страхотно заснемане..сценарий и дълбочина на смисъла и информацията..успех на сайта ви и блгородното ви дело.

  2. Много ми хареса филмът!!!Колкото повече хора го гледат,толкова по-добре за хората.Научих и видях много полезни за мен неща! Благодаря!

  3. Благодарности за филма, превода и субтитрите!
    Аз съм пчелар, дядо ми бе пчелар, че и баба ми не и бе проблем да отвори кошер с пчели и да се грижи за тях. Пък майка ми само чака да дойде време да се вади мед от кошерите. Първа е в разпечатването и дегустирането! Край мен няма голяма паша. Прословутия в миналото медосбор от слънчоглед от години не дава добив. Дали заради новите сортове, дали заради това, че точно тогава е жега и суша и няма никакъв нектар на практика.Вадя мед веднъж годишно. И дори в една пита има области с различен мед. Разпечатването на питите и дегустацията на мед е цяло гурме приключение.
    Засега нямам проблеми с изчезване на пчели и опразване на кошери, но явлението и мен ме тревожи и следя с интерес световните новости при пчелите и тяхното изчезване.
    Истина е че ролята на пчелите в прехранването е невероятна, макар много хора да са скептични по въпроса. Липсата на образование по темата за ролята на пчелите си казва думата.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×