ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Пушки, микроби и стомана, Еп. 1 / Guns, Germs and Steel 1 (2004)

С участието на

Пушки, микроби и стомана / Guns, Germs and Steel (2004)
Тази любопитна и предоставяща богата информация документална поредица представя историята на човешките общества през последните 13 000 години само за три часа телевизионно време. Направени по едноименния, носител на наградата „Пулицър”, бестселър на Джаред Дайъмънд, тези документални епизоди са всъщност едно епично детективско разследване из всички краища на планетата. Авторите на филма пътуват из пет континента в търсене на първоизточника на човешката цивилизация и по пътя си очертават еволюцията на човечеството. Основният въпрос, чийто отговор се търси в документалната поредица, е този вечен и съвсем очевиден, но същевременно изключително важен и труден въпрос за човешката история: защо се е развила по толкова различен начин на различните континенти. Джаред Дайъмънд преминава отвъд най-лесните и стандартни обяснения, за да достигне до едно по-задълбочено ниво, където установява, че отговорите са наистина съвсем прости, но същевременно необичайни.

Епизод 01: Извън рая.
В първия епизод от поредицата се развива тезата, че потенциалът на различните общества за напредък и успешно развитие не зависи от раса, вяра, епоха или опит, а от наличието на опитомени домашни животни и култивирани растения. По какъв начин земеделието е спомогнало човечеството да тръгне по пътя на изобретенията и технологиите и как те са довели до това Евразия да покори света?

Епизод 2: Завоевания.
Във втория епизод се прави анализ на значението на оръжията и болестите за начина, по който е станало завладяването на Новия свят. Как е било възможно
малка група от конквистадори да унищожат армията на инките, наброяваща близо 80 000 воини? Защо именно испанците са разполагали със стомана и скъпоценни камъни? Ако из цяла Евразия се е отдавало толкова голямо значение на изобретенията и разпространението на знания и идеи, защо отделните региони на континента са се развили по толкова различен начин?

Епизод 3: В Тропиците.
В третия епизод се разказва за развитието и колонизирането на Африка от южноафриканците и от европейците, като се дава обяснение на това защо географията продължава да бъде фактор при поставянето на граници между тези, които притежават пари и ресурси, и тези, които не притежават. Какво може да е значението на географията за успеха или провала на отделни хора и на цели нации в днешната епоха, когато идеите се разпространяват мълниеносно по Интернет или по мобилните телефони?

 

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Невероятна книга! една от най-добрите може би! Бих я препоръчал на всички млади и стари. Доста вратички отваря.
    Благодаря и за видеото, не знаех че го има.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×