Брюкселски бизнес / The Brussels Business (2012)

БРЮКС€ЛСКИ БИЗН€С Кой дирижира Европейския съюз?/ The Brussels Business: Who runs the European union (2012)
Години наред европейските народи се стремяха към обединение, вярвайки, че чрез него ще намалят и дори елиминират политическата корупция на собствените си правителства. Убедени, че един европейски съюз ще се концентрира върху хуманизма и правата на народите. Но така ли е наистина? Какви идеи поддържа ЕС? Чии интереси защитава? Наистина ли се стреми да подобри живота на своите граждани? В най-новата история наблюдаваме постоянно противопоставяне между корпорациите и народите. Теренът на битката днес са европейските институции. В този филм ще видим кой дирижира Европейския съюз. В опита си да проследят случващото се, авторите си задават въпроса: Толкова ли е наивна европейската ни мечта?

„Брюкселски бизнес” (Австрия- Белгия, 2012) на режисьорите Фридрих Мозер и Матийо Лиета отвежда зрителите под повърхността на европейската демокрация. Четири от пет политически решения в средната европейска държава се взимат в Брюксел. Но кой на практика стои зад тях? Зад фасадата на Обединена Европа има над 15 000 лобисти, които следват своята мисия да влияят на политиката според интересите на клиентите си. И „Брюкселски бизнес” предлага експедиция в света на лобистите – там, където конгломератите от Пи-аР компании функционират в свои собствени мрежи на влияние и в близки връзки с политическия елит, и където всяко решение има цена, но въпросът е кой плаща.

„Брюкселски бизнес” пресъздава ситуацията в европейската столица през гледните точки на двама мъже – единият е политически активист, който се бори срещу корупцията на лобистите, а другият е един от най-известните и влиятелни лобисти в eвропейските и международни търговски въпроси.

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите

(Видяно 1097 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (26)

 1. Проблемите са много но като цяло/51%/ ЕС е добро и има 49% за поправяне.

  С Лисаб.договор се вкараха добри промени – Европейският парламент става законодателен орган като ”1/3 от гласовете в националните Парламенти може да задължи източникът на едно предложение за законопроект в ЕС да бъде преразгледано, стига да не са минали повече от 8 седмици от приемането му.

  Източникът може да задържи, промени или оттегли законопроекта си, като трябва да аргументира своето действие и решение.

  Мнозинството от гласовете в националните Парламенти може да задължи Комисията да преразгледа законопроект, стига да не са минали повече от 8 седмици от приемането му.

  Комисията може да запази, промени или оттегли предложението си, като в случай, че го запази непроменено, то тя трябва да представи аргументираната си позиция пред Съвета и Европейския Парламент.

  Тя е задължена да го оттегли, в случай, че 55% от гласовете в Съвета или мнозинството от Парламента го изискват.” – http://www.ivanyanakiev.com/2010/02/18/lisbon-treaty-vs-nice-treaty/

  Колкото за мозъчните тръстове финансирани от петролните компании за да оспорват глобалното затопляне ще кажа само тоест ще се повторя ,че става въпрос за много по-страшни неща – планетарни катастрофи поради изчерпването на петрола.

  А за финансовите измами съм коментирал под филма ”Обиколка на данъчните оазиси”

  ПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО но може да се оправи ако се вземат мерки – правилните мерки и то до 2-3год.

  През май 2014год. са изборите за Европейски парламент тоест трябва да си отваряме очите както и за националните защото могат да задължат ЕП и ЕК да задържи, промени или оттегли законопроекти.

  Става и по друг начин с 1 000 000 подписа от 6 държави на ЕС се прави петиция,предложения и т.н. но е дълго и няма време а и преди това тези граждани трябва да са информирани за проблемите а те са много и от различни области на науките.

  Затова направих блог в който споделям информацията и знанията.

 2. Става въпрос за нова организация на транспорта на хора и стоки – ел.влакове е основното то и сега те са 50-70% по-ефективни а за екология няма смисъл да споменавам.

  Просто на ел.влакове се качат контейнери които се превозват до определени точки и оттам с ел.камиони – http://www.ecars.bg/elektromobili/item/3501-elektricheski-kamion-18-tona-dostavki-brusa

  Един вагон може да качи 120 тона товар спрямо 20 тона при тир.

  Трябва с закон да се забрани топлата вода за битови нужди да се загрява с ток или газ при факта ,че става със слънцето и 83% КПД.
  На теория централното отопление е най-ефективно и топлата вода може да идва от слънцето и в Дания го направиха.

  Всичко съм описал в отвореното писмо и коментарите под него с нет-адреси.

  Важна подробност е ,че транспорта и енергетиката неможе да функционира на 100% без нефт тоест трябва да си оставим запаси и отделно преповтарям ,че за трансформацията са нужни 15-20год. технологично време – инфраструктура/ЖП-линии/ и т.н. става въпрос и за планиране в образованието.

  В едно изречение – планирано устойчево развитие с повече наука.

  1. Знам Даниела – гледал съм го и съм възмутен от факта ,че ЕС може да обяви война без съгласието на ООН но незнам дали е вярно.
   Аз не вярвам безрезервно на всичко и нямам юридическо образование но извличам информация от филмите за някои неща и ги проверявам.

   Само заедно можем да се справим с идващите катастрофи – всяка държава поединично не може – даже ЕВРОПА сама не може и кризата с емигрантите е факт.

   ЕС има много недостатъци и затова образно съм написал ,че ЕС е 51% добро но има 49% за поправяне в първият коментар и как 33% от националните парламенти може да блокират и връщат закони на ЕП и ЕК ако имат обосновка и доказателства.

   Иначе хартата на ЕС е задължителна и става въпрос за геноцид вече – http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/03/12/genocidyt-nad-bylgarite-oficialno-ratificirano-delo-na-bylga.918957

   1. Проверила съм всичко, казано във филма. За съжаление е вярна всяка думичка.
    Бих искала да добавя, че всъщност е абсолютно невъзможно оспорването на решенията, защото изискването е да се оспорва в срок до 2 месеца, което е технически невъзможно. И не става дума за 1/3 от гласовете в националните парламенти, а за толкова национални парламенти, където да бъде оборено чрез мнозинство. Ако помислиш малко, няма абсолютно никакъв начин за 2 месеца да се организира гласуване по въпроса от поне една трета парламенти, и всичките да са против решението на ЕС. Доколкото зная, няма нито един такъв случай. Няма и да има.

    1. Не споря защото не съм юрист-експерт ,и затова съм дал нет-адрес от къде съм черпил информация.
     Може би съм наивен или така ми се иска ?! макар ,че съм писал за психопатиите – http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/09/psihopatii.1138097

     От друга гледна точка това може да помогне за справянето с 3-те планетарни катастрофи в смисъл ЕК и ЕП да направят закони с които след 2020год. да не може да се продават коли без ел.двигател и т.н. да забранят ошфорките и с парите/1 трлн.евро/ да субсидират ел.влакове и т.н. ел.транспорт и енергийна ефективност.
     Официалните данни на ООН са ,че запасите на петрол на Земята при сегашната консумация са за 50год. и тук е голямата заблуда ,и ивши директори на ОПЕК ,ШЕЛ и директор на енергиен отдел в ЦРУ го казват след 3 минута в третата част на ”Грубо събуждане” – през 1985год. за да увеличат износа си страните членки на ОПЕК са излъгали за запасите си от нефт тоест са ги удвоили което означава много страшни неща и милиарди жертви.

     Преповтарям се – но има шанс да се избегне нефтената катастрофа ако се вземат мерки и съм описал как в отвореното писмо

 3. Днес гледах предаването на Григор Лилов по СКАТ – каза ,че Евростат приема граница за физическо оцеляване от 295лв. от което следва 2 500 000 бълг.граждани да са под прага.

  Нашите смешници приемат 245лв. за граница защото така само 600 000 са под тази граница тоест нагласят си данните.

  През 2014год. кабинета трябва да вземе около 4млрд.лв. заеми и т.н. съм го написал – http://darikfinance.bg/novini/99851#comments

 4. Загазили сме много но може да се оправят нещата.

  В коментар №3 тук – http://darikfinance.bg/novini/100749#comments
  ,съм написал по-важното и какво може да се направи.

  Не ми достигат знания за да кажа на 100% дали предложението на Доминик Строс-Кан като шеф на МВФ за Централна банка върху централните банки в света по подобие на Федералния резерв е добро ,но му спретнаха изнасилване и всички документи по въпроса изчезнаха от публичното пространство практически моментално.

  Това което знам на 100% е ,че свършва петрола тоест лесният/евтиният за добив до 15-20год. и точно толкова време е нужно за трансформацията на транспорта и енергетиката за работа без петрол.

  Пиша 15-20год. защото може да открият още за 5год. петрол тоест според проучванията които съм правил известните запаси са за 15год.

  На година в света се потребява 33 млрд. барела петрол и се увеличава тоест за 5год. са нужни 150 млрд.барела.

  Много се зарадвах когато гледах филма ”Кому пречи Сирия” – след 8-тата минута се казва за залежи от 37млрд.тона нефт което е грубо около 200млрд.барела и това е истинската причина чужди тайни служби да пуснат химическо оръжие и да обвинят ,че държ.власти са го пуснали.

 5. Това са управляващите – ПАРАЗИТИ – мислят само как да пре—т управляваните.
  Кой от тях е произвел нещо с ръцете си?
  Защо са им тайни срещите?
  Лобиране = Чист егоизъм – изразен в цифри.
  Търговци, които за печалба посегнаха и на храните и медицината – тровят и убиват хората.

  ТОВА Е ВСЕЯДНА ГЛУТНИЦА!

  Прехващат се всички парични потоци!!!
  Наивно ще е да мислим, че не са прехванали и оръжейния и бизнеса с наркотици или проституцията 🙂

  Излезли са хиляди на протест а та му пречели да си върши работата! Той искал само да си върши работата – хиляди са проумяли че това е мърсотия, а само той не виждал по далече от носа си. Нееееее, не е тъп или късоглед – мръсник лицемер е – директор – затова са им срещите тайни.
  Общ пазар – тотално робство – заради корумпирани боклуци!
  Май не съм религиозен, но нямам по точен цитат:
  Вън търговците от храма!!!

 6. Минималната заплата в Австралия от 1 юли 2013 година става 622,2 австралийски долара (малко над 600 щатски долара) седмично, съобщава “Интернешънъл бизнес таймс”. Това означава минимална часова надница от 16,37 австралийски долара.

  Увеличението е с 2,6 на сто. То е двойно по-малко от поисканото от синдикатите.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_law

  01 октомври 2007 г. $ 13,74 $ 522.12 –
  1-ви октомври, 2008 $ 14.31 543.78 $ –
  1 юли 2009 Непроменен Непроменен
  1 юли 2010 $ 15,00 $ 569.90 –
  1ви Юли 2011 г. $ 15,51 $ 589.30 –
  01 юли 2012 г. $ 15.96 $ 606,4
  – за час или седмица

  През това време безработицата пада.

  Българси работник прави 23 670 долара БВП, зает австралиец прави 134 000 долара БВП, РАЗЛИКАТА Е 5,66 ПЪТИ!!??

  Минималното заплащане е 2500 долара на месец, разделено на 5,66, се получава 441 долара на месе – ТРЯБВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!

 7. Дългосрочна безработица, минимална заплата, и социална помощ, кави са взаймовръзките?? И преминаване на Швеция към неолиберализъм, след като неолибералите – макартистите убиват Палме, какво става с икономиката им, пак връщане към социализма?
  http://www.theglobaleconomy.bg/Sweden/indicator-SL.UEM.LTRM.ZS/

  http://www.theglobaleconomy.bg/Sweden/indicator-SL.UEM.TOTL.ZS/

 8. Ох, колко са лоши лобитата, правят пътища и магистрали из цяла Европа, колко безсмислено, горкият гражданин на ЕС.

 9. Ебаси загубата на време е тоя филм. За хора, които имат нужда да вярват в лошата власт и лошите корпорации и как те са жертви. В същото време търсят да купят де що излезе на пазара от лошите корпорации. Ама лицемерие.
  Анархо-глупости, вярвани от мързеливи безделници, които мразят богатите, но ако се намерят с пари без да си мръднат пръста, ще са най-доволните на света.

  1. Абсолютно съм съгласен!
   Истината ,е че болшинството хора нямат смелост наистина да направят това ,което трябва ,а то е да спрат да поддържат системата.Защото на никой не му пука за утрешният ден и какъв свят оставят на децата си.
   Непоправими егоманиаци и мрънкат ,защото не са на мястото на тези срещу които мрънкат.

 10. Чудесна Платформа имате, Колеги !
  (Браво !)

  Колкото до Конкретиката в Тази СвръхКратка Притча за Грешки – …. навремето в семейството викахме калайджия, та да ни калайдиса посудата защото Ние Не Можем…вършеше си той Работата за която-Именно Ние му плащахме.
  ТА ! – нямам нищо против да плащам за са се върши Работа, която Наистина Трябва. … Ама да ме крадат Мен-Данъкоплатеца и то систематично – е, таквиз ‘филми’ Днес просто Няма.

  … И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
  –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
  (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)

  1. “… И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
   –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
   (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)”

   Tочно такава е целта на сайта. За съжаление, дискусии във форума така и не се провеждаха, което е и причината да го закрием.
   Ако се породи нужда от платформа за дискусии, ще открием нов форум.
   Поздрави!

   1. Благодаря Ви !
    (В случай че мога да помогна – просто Кажете ! …от Доста време правя уебкасти/уебинари с Глобално покритие в Реално време, плюс – архив… било интернет, тлф, радио…включая с Multiple Presenters …. Всъщност – практически-Всичко Е Възможно.)

 11. “”””Ктутье нулевье – Как Россия Вьруливала из “Лихих 90 -х” “””‘

  Ей това филм си заслужава само че не мога да напиша на руски “ъй”
  Някъде шест часа.

  Иначе тоq е филм по-горе който го е превеждал си е загубил времето, за което съжалявам.

  Защо?
  Защото всеки филм, който не дава решение, който те кара да се чувстваш “никой” е поръчков.
  Един от говорящите е наивник, другият определено платен ТРОЛ!

  Не може цял филм да говориш “истини” и накрая …..

  Кофти филм!

 12. Крутьйе нулевьйе – Как Россия Вьйруливала из

  Гледайте го, заслужава си!

 13. За да разбереш наистина как работи нещо, трябва да станеш част от него…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...