Брюкселски бизнес / The Brussels Business (2012)

Години наред европейските народи се стремяха към обединение, вярвайки, че чрез него ще намалят и дори елиминират политическата корупция на собствените си правителства. Убедени, че един европейски съюз ще се концентрира върху хуманизма и правата на народите. Но така ли е наистина? Какви идеи поддържа ЕС? Чии интереси защитава? Наистина ли се стреми да подобри живота на своите граждани? В най-новата история наблюдаваме постоянно противопоставяне между корпорациите и народите. Теренът на битката днес са европейските институции. В този филм ще видим кой дирижира Европейския съюз. В опита си да проследят случващото се, авторите си задават въпроса: Толкова ли е наивна европейската ни мечта?

„Брюкселски бизнес” (Австрия- Белгия, 2012) на режисьорите Фридрих Мозер и Матийо Лиета отвежда зрителите под повърхността на европейската демокрация. Четири от пет политически решения в средната европейска държава се взимат в Брюксел. Но кой на практика стои зад тях? Зад фасадата на Обединена Европа има над 15 000 лобисти, които следват своята мисия да влияят на политиката според интересите на клиентите си. И „Брюкселски бизнес” предлага експедиция в света на лобистите – там, където конгломератите от Пи-аР компании функционират в свои собствени мрежи на влияние и в близки връзки с политическия елит, и където всяко решение има цена, но въпросът е кой плаща.

„Брюкселски бизнес” пресъздава ситуацията в европейската столица през гледните точки на двама мъже – единият е политически активист, който се бори срещу корупцията на лобистите, а другият е един от най-известните и влиятелни лобисти в eвропейските и международни търговски въпроси.

Подобни филми

Коментари (14)

 1. За да разбереш наистина как работи нещо, трябва да станеш част от него…

 2. Крутьйе нулевьйе – Как Россия Вьйруливала из

  Гледайте го, заслужава си!

 3. „“““Ктутье нулевье – Как Россия Вьруливала из „Лихих 90 -х“ „““‘

  Ей това филм си заслужава само че не мога да напиша на руски „ъй“
  Някъде шест часа.

  Иначе тоq е филм по-горе който го е превеждал си е загубил времето, за което съжалявам.

  Защо?
  Защото всеки филм, който не дава решение, който те кара да се чувстваш „никой“ е поръчков.
  Един от говорящите е наивник, другият определено платен ТРОЛ!

  Не може цял филм да говориш „истини“ и накрая …..

  Кофти филм!

 4. Чудесна Платформа имате, Колеги !
  (Браво !)

  Колкото до Конкретиката в Тази СвръхКратка Притча за Грешки – …. навремето в семейството викахме калайджия, та да ни калайдиса посудата защото Ние Не Можем…вършеше си той Работата за която-Именно Ние му плащахме.
  ТА ! – нямам нищо против да плащам за са се върши Работа, която Наистина Трябва. … Ама да ме крадат Мен-Данъкоплатеца и то систематично – е, таквиз ‘филми’ Днес просто Няма.

  … И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
  –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
  (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)

  1. „… И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
   –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
   (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)“

   Tочно такава е целта на сайта. За съжаление, дискусии във форума така и не се провеждаха, което е и причината да го закрием.
   Ако се породи нужда от платформа за дискусии, ще открием нов форум.
   Поздрави!

   1. Благодаря Ви !
    (В случай че мога да помогна – просто Кажете ! …от Доста време правя уебкасти/уебинари с Глобално покритие в Реално време, плюс – архив… било интернет, тлф, радио…включая с Multiple Presenters …. Всъщност – практически-Всичко Е Възможно.)

 5. Ебаси загубата на време е тоя филм. За хора, които имат нужда да вярват в лошата власт и лошите корпорации и как те са жертви. В същото време търсят да купят де що излезе на пазара от лошите корпорации. Ама лицемерие.
  Анархо-глупости, вярвани от мързеливи безделници, които мразят богатите, но ако се намерят с пари без да си мръднат пръста, ще са най-доволните на света.

  1. Абсолютно съм съгласен!
   Истината ,е че болшинството хора нямат смелост наистина да направят това ,което трябва ,а то е да спрат да поддържат системата.Защото на никой не му пука за утрешният ден и какъв свят оставят на децата си.
   Непоправими егоманиаци и мрънкат ,защото не са на мястото на тези срещу които мрънкат.

 6. Ох, колко са лоши лобитата, правят пътища и магистрали из цяла Европа, колко безсмислено, горкият гражданин на ЕС.

 7. Това са управляващите – ПАРАЗИТИ – мислят само как да пре–т управляваните.
  Кой от тях е произвел нещо с ръцете си?
  Защо са им тайни срещите?
  Лобиране = Чист егоизъм – изразен в цифри.
  Търговци, които за печалба посегнаха и на храните и медицината – тровят и убиват хората.

  ТОВА Е ВСЕЯДНА ГЛУТНИЦА!

  Прехващат се всички парични потоци!!!
  Наивно ще е да мислим, че не са прехванали и оръжейния и бизнеса с наркотици или проституцията 🙂

  Излезли са хиляди на протест а та му пречели да си върши работата! Той искал само да си върши работата – хиляди са проумяли че това е мърсотия, а само той не виждал по далече от носа си. Нееееее, не е тъп или късоглед – мръсник лицемер е – директор – затова са им срещите тайни.
  Общ пазар – тотално робство – заради корумпирани боклуци!
  Май не съм религиозен, но нямам по точен цитат:
  Вън търговците от храма!!!

  1. Проверила съм всичко, казано във филма. За съжаление е вярна всяка думичка.
   Бих искала да добавя, че всъщност е абсолютно невъзможно оспорването на решенията, защото изискването е да се оспорва в срок до 2 месеца, което е технически невъзможно. И не става дума за 1/3 от гласовете в националните парламенти, а за толкова национални парламенти, където да бъде оборено чрез мнозинство. Ако помислиш малко, няма абсолютно никакъв начин за 2 месеца да се организира гласуване по въпроса от поне една трета парламенти, и всичките да са против решението на ЕС. Доколкото зная, няма нито един такъв случай. Няма и да има.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×