ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Световният капитализъм, еп. 2 – Данъци и осигуровки (2014)

С участието на

В тази извадка от лекция на американския икономист проф. Ричард Улф ви предлагаме просто обяснение за същността на различните видове данъци.
Необходимо е да направим две уточнения: в България, за разлика от САЩ и всички развити западни държави, подоходният данък е плосък, а не прогресивен. Тоест, е еднакъв за бедни и богати, подобно на ДДС-то.
Второ, в САЩ данъците се събират на три нива – държава, щат и община, докато в България се събират на две нива – държава и община.

Подобни филми

Коментари (3)

  1. САЩ могат да влияят на почти всяко правителство по света, но не и България. А това с офшорните зони си е наистина най-голямото ограбване на бедното население по света.

  2. Само едно нещо.В САЩ ДДС няма.Данъкът наречен sales tax, е по същество оборотен данък или данък върху продажбите.Освен това ( не знам да ли във всички щати, макар че беше въведен от администрацията на Дж. Буш баща и следователно следва да е валиден на федерално ниво ) луксозните стоки се облагат с по-висок данък върху продажбите.Иначе е вярно че акциите не се облагат, а те са един вид документ за съсобственост в активите на даден бизнес.Не знам дали 0.001% от тези представени в акции активи биха решили финансовите проблеми на САЩ, но сумата наистина би била внушителна.

    1. Интересно, според теб ДДС какво е, ако не „данък върху продажбите“ 😉

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×