Нашествието на религиозните училища / Richard Dawkins: Faith School Menace? (2010)

С участието на

Броят на религиозните училища във Великобритания расте. Около 7000 училища, тоест едно на всеки три, сега е с религиозна ориентация. И докато коалиционното правителство проправя пътя на образование, основано на вярата, видният атеист и еволюционен биолог професор Ричард Докинс казва „Стига!“. В този страстно обоснован филм Докинс ни призовава да преосмислим последствията от верското обучение, което според него подмамва родителите и индоктринира и разделя децата.
Във филма е показана остра размяна на реплики с бившия министър на образованието Чарлз Кларк, църковния настоятел преп. Джанина Ейнсуърт и председателя на Асоциацията на мюсюлманските училища д-р Мохамед Мукадам. Включени са и разговори с детски психолози и ключови играчи във верското обучение, както и с родители и ученици. Докинс споделя и личната си история на родител. Той настоява правителството да спре да финансира нови верски училища и призовава обществото да зачита правото на детето свободно да избира в какво да вярва.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

1.502€ от 5.000€ годишно
Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

Comment (4)

  1. За атеистите има до колкото разбрах 66% от училищата, макар според теб атеистите да са само 30 % , Така че авторът няма защо да се жалва, че част от хората не са му роднини по маймунска линия. Защо питам аз религиозните хора трябва задължително да учат, че са роднини на маймуните, а нерелигиозните не учат , че са Божии създания?

  2. Чуденовия Чуден, в тотална заблуда сте – ако съществува Бог, Човекът не е Негово творение, а е Изчадие на Сатаната… , другите живи същества по Земята са Божие дело…

  3. Атеистът също вярва. Как е възможно това ли? Атеистът вярва, че няма Бог…

  4. Никой не иска да вярвате, защото ще стане голямо стълпотворение в Рая . По-добре да сме по-малко. 🙂 Живеем в края на библейския проект за обществото, Помислете само дали е „модерно“ днес да не лъжеш, да не крадеш, да не прелюбодействаш, да почиташ родителите си , да вярваш че има един Бог и т…

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *