ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Югославия: Режисираната трагедия – 1 част / Yugoslavia The Directed Tragedy (2013)

Режисьор и сценарист: Виктор Десов
Монтаж : Виктор Поптолев
Двама български студенти по кино са посветили две години от живота си на изследване на югославските конфликти от 90-те години и последиците от тях. Дали първопричината за тези събития е действително етническата нетърпимост между балканските народи или е резултат от политическите машинации на Великите сили? Направеният от тях документален филм разглежда една от големите трагедии на XX век в една нова светлина – несъвместимостта на Югославия със световната икономика след приключването на Студената война.

От режисьора : „Филмът, който ще гледате, не може да обхване всичките аспекти от формирането на Югославия и възникналите впоследствие проблеми. Нарочно сме избягвали темата за българите в Македония и Западните покрайнини, тъй като тя е твърде обемна и изисква самостоятелен филм. Насилственото потискане на българщината по тези земи е престъпление, с което Тито ще бъде запомнен завинаги от нас. Постарали сме се да се отърсим от нашите обусловености и да погледнем историята на нашите съседи с техните очи. Ще има обвинения, че филмът е просръбски – а той е всъщност прочовешки. Югославия е била държава, провеждаща самостоятелна политика – коя от днешните малки балкански държави може да се похвали, че е действително независима или стабилна? Медиите разделиха някогашните братя, сложиха им етикети – „жертви“ и „агресори“, „демократи“ и „комунисти“, а политиците посяха у тях семената на омразата. Някои ще кажат, че военновъздушната кампания от 1999 г. е била вид историческа справедливост – но отговорността е индивидуална, а не обща. Децата, разкъсани от касетъчните бомби, не са носели вина за историята или политическите решения на своята страна. Обратното твърдение би било висша форма на цинизъм.

Филмът е насочен към българите. Те са тези, които трябва да осъзнаят, че не сме сами в своята материална и духовна криза – че и други са били докарани нарочно до същото положение като нас, макар и по по-различен и кървав начин…“

Подобни филми

Коментари (19)

  1. Миналото винаги се връща като неплатена сметка – тези, които превърнаха Белградски пашалък в държава от Охрид до Осиек, няколко десетилетия по-късно просто поискаха сметката. Ако бях сърбин, щях да съм благодарен, че Войводина все още е в Сърбия, а не да страдам за Косово.

  2. Да се твърди ,че Югославия е била независима от външни влияния федерация е меко казано смешно … предполагам ,че това е мнение стъпило върху факта ,че Тито „отхвърли“ съветското иго, НО на каква цена стана това, дали ако го нямаше Запада , Тито щеше да има тази възможност ? И в крайна сметка , защо не се приема факта ,че някои неща наистина се случват защото са пожелани от голяма част от обществото и винаги се търси някаква конспирация на „злите“ велики сили?

  3. Толкова си елементарна и тъпа, че чак си жалка!

  4. Стремежът на филма е да бъде обективен, а не тенденциозен. Етикетите ни често се базират на натрупани внушения, влияния и емоции. Все по-смешно ми звучат коментари от сорта на “ сърбите това, американците онова, руснаците такова“ Такива обобщаващи етикети на цели нации в един образ говори за ниското ни разбиране познание относно икономиката, реалната политика в света. Разбира се за това имат вина и медиите, не от скоро – Щом дават политикътъ по тиливизоръ, където дават мачовити и филмити, значи както си говорим и разбираме от футбол, що да не можем и от политика. Тия ония, оня и тоя и това е. Всъщност при нас можеше да има такава война и уж плащаме, за да няма. Но има по-бавна война, невидима, която губим. Социално икономическата.

  5. Качете отново втората част, защото е изтрита от ютуб заради баналните авторски права…

  6. Жалка история за „естественото“ раздробяване на един изкуствено създаден народ, едва-едва започнал да свиква да живее като една общност.

  7. Здравейте,
    Искам да поздравя хората, които стоят зад направата на този филм. Беше изключително интересен за мен и образователен.Наскоро пътувах из повечето държави от Бившата Югославска Република и се замислих какво наистина се е случило там. Никога политиката не ми е представлявала голям интерес, а по-скоро какво се случва в малко по-голям мащаб. А и съм била на прекълено крехка възраст, когато тези събития са се случили за да имам някакви лични спомени и отношение. Макар, че откровено казано не се знае доколко реално е можело и тогава да се вярва на медиите, а да не говорим за сега! За съжаление като чета повечето коментари тук и наистина се отчайвам, колко ограничени сме българите и как всичко, което ни интересува е не по-далече от носа ни! И не напоследно място: много е важно да се мрази! Сигурно всеки себеуважаващ се „истински българин“ смята, че за да е такъв трябва задължително да мрази сърбите, македонците, турците, румъниците,гърците и т.н. (ако имахме още държави в съседство и тях задължително щяхме много да мразим). Наистина е много жалко, че на историята не можем да погледнем като хора а, не само като етнос с претенциите, че всички други са тъпаци и „България трябва да е на три морета“!

  8. Абе Дора, тук простия човек си ти, още бълнуваш за някакъв Сталин и комунизъм, пък в дъното на всичко бил Путин. Естествено не можеш да обориш нито един от фактите във филма. Ти нито си била в Сърбия, нито в Крим сега да видиш какво стана, гледаш бтв,бнт, стандартната западна пропаганда промила ви мозъците и си мислиш, че знаеш нещо и писаниците ти дразнят и говорят за болния ти фанатизъм, който не се влияе от никакви факти, а само от това, което дават по бтв. Преди да обвиняваш Путин и Русия за всичкото зло, виж на картата на света в колко държави САЩ държат войски и в колко Русия. Дано болния ти мозък не си мисли, че САЩ ги държат тези войски, за да пазят демокрацията и правата на народите. НАТО било станало независимо и спирало САЩ и всяка държава имала 1 глас. Ами на тях не им трябваше одобрението на НАТО за да нападнат Ирак и Афганистан, направиха го и без него, така че само един много прост човек може да твърди, че се било сложило край на соловите им акции. А държави слуги за сформиране на коалиции на желаещите винаги могат да се намерят. И за да си правиш изводи коя държава каква е, първо виж как се управлява. САЩ се управляват от група еврейски банкери държащи федералния им резерв. Те печатат доларите по света, те управляват парите на Америка и от там естествено и нейната политика и американските президенти са техни пионки и няма разлика там кой управлява, дали са републиканци, или демократи, политиката им е една и съща, както е и при нас естествено – дали е БСП, или ГЕРБ. Евреи са и собственици на западната пропагандна машина, промиваща мозъците на такива като теб с красиви думички и лозунги. Разните там SNN, BBC, Ройтерс и останалите. Управляват тези, които държат парите. А Русия е държава управлявана от човек избиран от народа. Парите и ресурсите на държавата са си под нейния контрол, а не на наднационални корпорации и частни банки. Знам, че е загуба на време да обяснявам такива работи на една невежа, но невежеството просто ме дразни.

  9. Само едно не разбирам, ЗАЩО им е на Русия да удрят страната, през която им минава газопровода, след като европа е най-големият им клиент, като се има на предвид че и южния поток не е готов? Ехо много образованите вишисти и там каквито сте, ЗАЩООО?

  10. Моят коментар…Това е един сръпски виц, след „умиротворителните“ бомбардировки над Сърбия от НАТО. Над същите тези хора, които през времето на Втората световна война храбро се бориха срещу Хитлер.
    Аз предлагам всеки да помисли, какво би станало, ако беше влязла в ЕС.

    А ЕТО И КОМЕНТАРА:

    Колумбе, Колумбе…Йебем ти и любопитство !

  11. Никога не съм изпивал топли чувства към сърбите. Но можем да се поучим. Историята е еднаква, за всички страни и народи.
    Ние българите, тепърва ще изпитаме нещата, за които са показани във филма. Моля се, да съм лош пророк.

    1. И аз се моля да си лош пророк, ама нещо ми подсказва, че ще се случи нещо между християни и мюсюлмани, след като се изтеглят инвестиции, навлизат сирийци, дано да не идват и украинци.

  12. Филма е много добре направен и предсатвя факти и гледна точка. Това ,че тя не отговаря на официалната пропаганда не го прави „жалка история“ Към всяка вой и всяко едно събитие , може да се погледна от различни ъгли и за всеки участник в дадено събитие нещата изглеждат различни.

      1. Качете отново втората част, защото е изтрита от ютуб заради баналните авторски права…

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×