Бизнесът с революциите / The Revolution Business (2011)

Наскоро в Близкия изток бяха извършени „демократични революции“. В някаква степен те са повторение на случилото се преди двайсетина години в Източна Европа. Подобни събития има и на други места – Грузия, Украйна. Всички те изглеждат сякаш спонтанни – на народа му прикипява и мирно въстава, прогонвайки „диктатурата“. Сякаш революциите са спонтанни. Но дали са такива?
Оказва се, че някои хора не само не мислят така, но и ни съветват да не мислим така, защото те знаят. Знаят, защото точно те подготвят и реализират революциите. Това е тяхна професия.
Този кратък филм ни запознава със сръбския професионален революционер-консултант Серж Попович, основател на движението „Отпор“, което през 2000 г. сваля от власт Слободан Милошевич*. Ще видим неговите последователи от Египет и Тунис, използвали успешно многократно доказалите се „методи за сваляне на диктатори“. Ще видим и автора на Наръчника за успешни революции, Джийн Шарп. Ще видим, че вече дори е създаден софтуер за подготовка на революции.
Но в крайна сметка, кой подклажда, финансира и подпомага тези цветни „нежни“ революции?

*Въпреки че във филма лидерът на „Отпор“ си приписва свалянето на Милошевич, всъщност сръбската „нежна революция“ е неуспешна. Протестите, организирани от „Отпор“, и информацията, доставяна от тях на западните медии, дават повод на НАТО-вските войски да нападнат Югославия. Бомбардировките над сръбските градове продължават 66 дни, преди Милошевич да подаде оставка.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *