Бизнесът с революциите / The Revolution Business (2011)

Наскоро в Близкия изток бяха извършени „демократични революции“. В някаква степен те са повторение на случилото се преди двайсетина години в Източна Европа. Подобни събития има и на други места – Грузия, Украйна. Всички те изглеждат сякаш спонтанни – на народа му прикипява и мирно въстава, прогонвайки „диктатурата“. Сякаш революциите са спонтанни. Но дали са такива?
Оказва се, че някои хора не само не мислят така, но и ни съветват да не мислим така, защото те знаят. Знаят, защото точно те подготвят и реализират революциите. Това е тяхна професия.
Този кратък филм ни запознава със сръбския професионален революционер-консултант Серж Попович, основател на движението „Отпор“, което през 2000 г. сваля от власт Слободан Милошевич*. Ще видим неговите последователи от Египет и Тунис, използвали успешно многократно доказалите се „методи за сваляне на диктатори“. Ще видим и автора на Наръчника за успешни революции, Джийн Шарп. Ще видим, че вече дори е създаден софтуер за подготовка на революции.
Но в крайна сметка, кой подклажда, финансира и подпомага тези цветни „нежни“ революции?

*Въпреки че във филма лидерът на „Отпор“ си приписва свалянето на Милошевич, всъщност сръбската „нежна революция“ е неуспешна. Протестите, организирани от „Отпор“, и информацията, доставяна от тях на западните медии, дават повод на НАТО-вските войски да нападнат Югославия. Бомбардировките над сръбските градове продължават 66 дни, преди Милошевич да подаде оставка.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×