САЩ: Завладяването на Изтока / Etats-Unis : a la conquete de l’Est (2005)

Сърбия 2001 г., Грузия 2003 г., Украйна 2004 г., Киргизстан 2005 г. Четири еднакви сценария: веднага след изборите, изникнали от нулата студентски движения окупират площадите, крещейки обвинения за изборни измами. Символични цветове и портативни компютри заменят насилието и оръжията. Само за няколко дни, властващите режими, поддържащи политиката на Москва, биват свалени.
Тези, които изглеждат като големи спонтанни движения, всъщност се оказват манифестации, програмирани в най-дребните детайли. „САЩ: Завладяването на Изтока“ е едно изключително разследване на френската журналистка Манон Лоазо, показващо действията зад кулисите на тези „нежни революции“.
Чрез изследване на революциите в Грузия и Украйна и директната хроника на тази в Киргизстан – където са заснети подготовката, развитието и резултатите – разследването анализира стратегиите и техниките, открива мрежите и връзките, които стоят в основата на тези „демократични“ революции.
Формулата на мирната революция, вдъхновена от наръчника на Джийн Шарп „От диктатурата към демокрацията“ се изпълнява чрез масовото използване на множество техники: от практически уроци, до семинари, вестници и филми. Зад кулисите американското правителство неприкрито осигурява офиси, инструменти и най-вече финансова подкрепа.
Чрез неправителствени организации (НПО) като Фрийдъм хауз – действаща директно под наставленията на американското правителство – и фондации като „Отворено общество“ на Джордж Сорос, САЩ директно участва в политическите процеси на републиките, родени след разпадането на Съветския съюз и даже не прикрива своята намеса: изключително впечатляват кадрите, в които киргизският министър на външните работи е „вкаран в правия път“ от един американски сенатор.
Заснет между Русия, Украйна, Грузия, Киргизстан и САЩ, филмът е силно журналистическо разследване, и изключителен анализ на начина, по който САЩ поставя под собственото си влияние републиките от бившия Съветски съюз.

Подобни филми

Коментари (7)

  1. Филмът ми хареса, естествено че всичко е обективно. Та нали самите герои във филма говорят окрито по някои теми. Журналистката също е изключително принципна, че не е използвала скришни записващи устройства, а направо изключва камерата, когато започнат да говорят за оперативните неща. Всъщност това си е вид ноу-хау. Нали никой не очаква че ще бъде дадено ей така, безплатно?
    Освен това американският конгресмен заяви най-открито, че едно време с тези неща са се занимавали от ЦРУ, но сега предпочитат всичко да бъде открито. Нима не е така? В Косово, Сърбия, Украйна, Киргизтан се вее американското знаме и открито демонстрират кой им помага. В този случай няма никаква конспирация. Браво за идеята и реализацията на този филм!

  2. Путин е президента от който трябва да се учат всички президенти. Да живее Русия. САЩ да зи запрята ръкавите и да се учи да работи защото много скоро ще им се наложи да работят.

    1. За съжаление ще работят нашите деца които се стремят да забягнат на запад и в САЩ. Правят го не от добър живот, но въпреки всичко жалко за младите които напускат България. Щатите винаги са били крадци на мозъци и експлоататори на такива като нас, като се започне от индианците та се стигне до днес. Но какво може да се очаква от един окупатор /наречен световен жандарм/ и манипулатор каквито са те.

  3. Изключително манипулативен и необективен филм. Гледайте с очите на 4. Да живее Путин! Pussy Riot в затвора! Русия е непобедима…. Не знам как да го как да го кажа на френски. Питайте режисьорката. … Бассси…

    1. Ще ти бъда благодарна, ако кажеш КОЕ във филма не е вярно.
      За Пуситата достатъчно информация излезе в нета, но явно си я пропуснал.

  4. хахахаха, посмях се сладко и на представянето и на самото филмче. 🙂

    Имам да кажа едно – мнозина се смяха след като им казаха, че заради назначението на Пеевски ще има протести. Те не си бяха научили урока. Вие също не сте го научили. Страхувам се, че ще го научите по много труден начин.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×