ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономика за всеки – 1. Пари и капитал. История на капитализма. (2014)

С участието на

Солидарен център – Варна представя
ИКОНОМИКА ЗА ВСЕКИ
с Даниела Пенкова

13 юли 2014 г.
Пари и капитал. Що е капиталист и капитализъм?
История на капитализма и икономическите теории.

20 юли 2014 г.
Данъци.
Данъчна система и държавен бюджет.

27 юли 2014 г.
Обществено-икономически формации.
Класи и класови общества.

3 Август 2014 г.
Конкуренция и свободен пазар.

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Елита отдавна си вкара автогол с безграничната алчност и колкото и световни войни да направи не може да спре бъдещето. На всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие. Остава световното движение да се обедини не около стария лозунг: искаме работа и по-добро заплащане, а искаме премахване на частната собственост и равно парче от пая за всички.
    http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html

  2. Девойката да тренира повече с четене на лекции, Мисълта й не тече гладко и се насира с дразнещо „а-а-акане“

  3. Аз съм горещ поддръжник на кооперативите фикс идея ми е, но не защото ще решат проблема със схемата „пари-стока-пари“, а защото ще я ограничат, ще Докажат че друг начин има и ще подготвят обществото само да пожелае допълнителен скок напред. Как точно ще протекат нещата? Много правилно каза Даниела – ще се опитва и донаглася. Най-важното е да не се губи крайната цел: икономика работеща за покриване на нужди съобразена с изчерпаемостта на ресурсите. (сега е работеща за печалба съобразена с нивото на желана печалба)

  4. Чудесна лекция, благодарности.
    Когато става въпрос за марксизма може би е редно да се споменат и първите политико-правни идеи на ранния социализъм. Томас Мор и Томазо Кампанела – http://www.bg-pravo.com/2014/01/14_17.html

    Още две неща които ми дойдоха наум докато гледах лекцията.
    Първото, държавата се споменаваше като константа и винаги в полза на хората. Докато днес тя е жизнено важен репресивен инструмент на капитала и без държавните органи на реда въобще не биха били способни да поддържат капиталистически ред.

    Второто, тъй като много често се говори за това, че кооперативите са решение на всякакви проблеми, но тук правилно споменахте, че докато има пазар не се променя посочената формула. В този смисъл дори и цялата глобална икономика да стане кооперативна то наличието на пазар ще доведе нещата до сегашното положение – конкуренция натрупване на капитал, монопол и впоследствие класово разслоение.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×