ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Ричард Столман в България, част 2 (въпроси и отговори)

С участието на

Втора част (въпроси и отговори) от речта на създателя на Фондацията за свободен софтуер Ричард Столман пред българската аудитория на Конференцията за уеб технологии и бизнес, април 2005 г. в София.
Според много хора Столман е чудак. Не са малко тези, които не го харесват поради безкомпромисната му позиция по отношение на свободата при софтуера.
В началото на 80-те той е бил определян като последният истински хакер – човек, обичащ компютрите, обладан от духа на равенство и чувство за социална отговорност (а не човек, разбиващ системи за сигурност и правещ золуми по Интернет). Историята се оказва много по-благосклонна към него – днес операционната система GNU/Linux, базирана на ядрото Linux и потребителския и системен софтуер на GNU, е ярък пример за това, какво може да постигне духът на сътрудничество, който Столман вгражда в своя Общ публичен лиценз.
В неговото израстване България играе особена роля – Столман е учил български народни песни и танци. Химнът на Свободния софтуер също е на базата на българска народна песен.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. Изглежда призракът на комунизма се е преобразил на електронен паяк, който обикаля света със скоростта на светлината и от там подлива вода на капитализма.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×