ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Катинската подлост, еп. 2 / Катынская подлость (2005)

Втори епизод от поредицата. За да го гледате, натиснете линка, който ще ви се появи в центъра на екрана.
Повечето хора днес са приели официалната версия за Катинското клане – че в началото на Втората световна война Народният комисариат на вътрешните работи (НКВД) на Съветския съюз организира масов разстрел на над 20 хиляди полски офицери. Малцина знаят обаче, че това съвсем не е единствената версия за събитията – до 1989 г. тя яростно се отрича от Съветския съюз – и руският автор Юрий Мухин, в своята книга и в трисерийния документален филм „Катинската подлост“ ни описва именно тази друга, слабо известна днес гледна точка.
Конкретно и с документи за катинските събития Мухин говори в третата част от филма. В първите две части авторът описва атмосферата и събитията в Европа около Втората световна война, и конкретно слабо споменаваната, но много голяма роля, която изиграва Полша преди и по време на войната. Самият Мухин казва, че който няма търпение, може спокойно да гледа направо третата част, но в първите две той се е постарал да подсили усещането за епохата, настроенията и политиките на отделните лидери и държави.
Целта, която си поставя авторът с този филм, е да предизвика сериозно съдебно, международно и прозрачно разследване по случая Катин. Имайки предвид крайно разделените мнения по темата, най-вероятно този призив си струва да бъде чут.
Можете да видите документите по случая, публикувани от руското правителство през 2010 г. на следния линк:
http://portal.rusarchives.ru/publication/katyn/spisok.shtml
Препоръчваме ви сами да си изградите мнение, запознавайки се и с двете версии по темата.
Екипът на сайта dokumentanlni.com не се ангажира с позиция.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. И този филм е документален? Сериозно?
    Пускате линк към документите (които в 3 часа логорея не се коментират) и наричате този филм.. „слабо известна днес гледна точка“?

    Какъв е критерият един филм да се приеме за документален?

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×