Китай в синьо / China Blue (2007)

Китай в синьо – историята на твоите маркови дънки.
Великото преселение на народите се извършва днес в Китай. Милиони хора напускат селата, за да си търсят работа в града. Повечето са момичета като Жасмин – 17-годишната героиня на филма. Тя си намира работа в шивашка фабрика за 6 цента на час.
Собственикът на фабриката, г-н Лам, се смята за порядъчен човек, но в същото време неговите работници се трудят при изключително тежки условия. Режисьорът Мика Пелед ни представя този важен проблем, присъщ на глобалната икономика – безсъвестната експлоатация на работната сила в развиващите се страни.
Не само г-н Лам не си дава сметка за тази неудобна истина, а и ние самите, представителите на западната цивилизация, си затваряме очите пред нея.
Каква е истинската цена на твоите маркови дънки? На този въпрос отговаря изключително смелият филм на Мика Пелед.

Подобни филми

Коментари (1)

  1. За едно нещо във филма не съм съгласна – това, че трябва да се работи по 16-17 часа на ден без почивка, за да може да се направи поръчката. В такива ситуации най-важна е производителността на труда. Затова в почти всички държави работният ден е от 8 часа с едночасова почивка. Ще дам пример: ако днес си работил 16 часа и си направил 200 чифта дънки, на другия ден ще си много уморен и недоспал и ще направиш 150 за същото време. Във филма проблема е, че собственика на фабриката иска да спести пари и не си наема повече хора. Сигурна съм, че ако тези работници имаха нормално работно време и преди всичко достойно заплащане, щяха да работят много по-добре.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×