Защо воюваме/ Why We Fight (2005)

„Защо воюваме“ на Юджийн Джарецки е документален филм, създаден през 2005 г.
Заглавието прави връзка с едноименните пропагандни филми от времето на Втората световна война, поръчани от американското правителство за да обоснове решението си за влизане във война срещу силите на Оста по онова време.
Филмът описва възхода на американския военно-промишлен комплекс (наречен така за първи път от Айзенхауер) и подкрепата му от правителството през последните петдесет години, белязани с участие на САЩ в множество войни.
„Защо воюваме“ предупреждава, че през десетилетията след Втората световна война американското общество е било заблуждавано, за да може да бъде хвърляно във война от своето правителство с цел поддържане на политическото господство над света. Доказателства за това са редица интервюта – с политика Джон Маккейн, с политолога и бивш анализатор на ЦРУ – Чалмърс Джонсън, с политика Ричард Пърл, с неоконсерватора Уилям Кристъл, с писателя Гор Видал и с други значими фигури. За истинската външна политика на САЩ говорят и ветерани от войната във Виетнам. Филмът изяснява какви са методите за вербуване на войници за войната в Ирак и каква е тяхната съдба. Особено внимание е отделено на иракското нашествие през 2003 г.
Филмът е показан за първи път на „Сънданс Филм Фест“ на 17 януари 2005 г. – точно четиридесет и четири години след прощалното обръщение на президента Дуайт Айзенхауер. На този кинофестивал журито му присъжда Голямата награда за документални филми.

Подобни филми

Коментари (2)

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×