Тъмната страна на шоколада / The Dark Side of Chocolate (2010)

Какво се крие зад шоколадовите блокчета, които ядем всекидневно? Едно разследване разкрива шокиращата истина. Става дума за „Тъмната страна на шоколада“, документален филм, заснет от Роберто Романо и Мики Мистарди – норвежки журналист, носител на множество награди.
Тръгвайки от Мали, Мистарди стига до Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост), преминавайки по пътищата, където децата биват превръщани в роби и принудени да работят в какаовите плантации без никакво заплащане.
Скандалът, скрит зад най-обичания десерт в света, носи горчив колониален привкус на експлоатация, потъпкване на елементарни човешки права и деца, приведени в робство.

Подобни филми

Коментари (10)

 1. „Нестле“ специално, ми е страшно противна компания! Почти всичките им продукти са „въздух под налягане“ – едно голямо нищо, но с огромни претенции! Смешници! А за същинският проблем – не можем дори да си представим за каква експлоатация става всъщност въпрос – не само на деца, и не само в какаовите плантации! И не само в Африка! Но, за да се опитваме да се справим с какъвто и да е мащабен проблем, трябва да сме задружни и единни – нещо, което за съжаление отдавна не важи за нас в България! Българите сме обречени! П.С. Единствената ми (силна/голяма) надежда за спасение на човешкото общество виждам в Русия!

 2. Лично аз започвам с всеки изминал ден да се питам все повече и по задълбочено да разсъждавам, дали въобще има нещо,което сме създали по един или друг начин, и то да няма своята черна страна на нещата.Ето сега за така обичаният от всички шоколад какви тайни открихме,което е жестоко и доста притеснително, че толкова малки деца работят по този тежък начин и то принудено дори и без да им се плаща.До кога ще продължаваме сами да се малтретираме по този начин.Вече сме 2014 година, не сме туземци или някакви хора живеещи като племе. Сега сме голяма общност и би трябвало по друг начин да се получават нещата.

 3. В момента съм все още силно потресена от това,което прочетох тук, че използват малки деца като роби в някакви си плантации, които да берат шоколада,който така силно обичаме всички ние.Е това е една новина, от която наистина човек може да си промени коренно мнението относно шоколада и това да спре да му се яде напълно.Как е възможно да се допусне в 21 век вече, да има все още подобно третиране на деца като роби и без никакво заплащае без нищо. В скоро време няма да хапна шоколад.

 4. Много ми допада страницата или по точно дизайна.Предпочитам по тъмни фонове, понеже на очите ми действа по добре, особено ако е пусната лампата така не се затормозяват твърде много.ДА си призная обичам шоколада, но по голяма част от населението го обичат тъй че нищо ново под слънцето нали так ахахах, но това което видях и пишете…“ Едно разследване разкрива шокиращата истина. Става дума за „Тъмната страна на шоколада“, документален филм, заснет от Роберто Романо и Мики Мистарди – норвежки журналист, носител на множество награди….“ ми стана икзлючитлено неприятно дори малко противно и по добре да не го бях гледала….

 5. Благодарности за труда и споделянето. И да, колониалния принцип никога не е изчезвал.В днешния еднополюсен свят това е по-видно от всякога…

 6. Гледам децата и се почувствах като тях.Две години бях търговец към Нестле.Не в София.В Бълхария.Всичко,което се изкарваше във фирмата ни-дистрибутор,изтичаше на мощни вноски в банката към София всеки ден.Бях на план.Успявам с плана-хайде-ти можеш повече:вдигат ми го.Всеки ден по 10-12 часа старание.Казвам си-за заплата-хахаха!Да,ама парите текат към София.Аз съм голям и съвестен човек/което звучи унизително днес/.Напуснах фирмата с кръвно 100-149.И сега питам:Дали им „дреме“ на Несле,че аз,или някое от тези бедни,гладни деца,са умряли на работното си място?Гледайте филма за бананите DOLE.За пчелите…Пари,пари,но за някои-стотинки. Този сайт много ми харесва!Суперски е!

  1. Добре ,че си се разкарал от тази фирма,аз и съпругата ми сме бойкотирали Нестле,Кока-Кола,Пепси-Кола,Макдоналд,Кентъки фрайд чикън,Бургър Кинг …. и списъкът тепърва предстои да се запълва. Конкретно бойкотът на Нестле започнахме след като чухме мученето на един от шефовете им ,че водата не е основно право на човека и трябва да се преватизира.

 7. Западния начин на лицемерно мислене и поведение отвращава доста!
  Той трябва да бъде премахнат без остатък!
  И стига сме се кланяли и държали уважително към тази лицемерна идеология…това са само думи…и то манипулиращи,а не водещи до истинност за нещата…това е само показност,която обслужва финансови интереси!
  Мирослав

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×