Тъмната страна на шоколада / The Dark Side of Chocolate (2010)

Какво се крие зад шоколадовите блокчета, които ядем всекидневно? Едно разследване разкрива шокиращата истина. Става дума за “Тъмната страна на шоколада”, документален филм, заснет от Роберто Романо и Мики Мистарди – норвежки журналист, носител на множество награди.
Тръгвайки от Мали, Мистарди стига до Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост), преминавайки по пътищата, където децата биват превръщани в роби и принудени да работят в какаовите плантации без никакво заплащане.
Скандалът, скрит зад най-обичания десерт в света, носи горчив колониален привкус на експлоатация, потъпкване на елементарни човешки права и деца, приведени в робство.

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш филма
Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите

(Видяно 653 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (15)

 1. Западния начин на лицемерно мислене и поведение отвращава доста!
  Той трябва да бъде премахнат без остатък!
  И стига сме се кланяли и държали уважително към тази лицемерна идеология…това са само думи…и то манипулиращи,а не водещи до истинност за нещата…това е само показност,която обслужва финансови интереси!
  Мирослав

 2. Трагедията е голяма но какво може да се направи съм написал тук – http://darikfinance.bg/novini/96065#comments

  Мога да отворя във България до 2020год. 1 000 000 нови раб.места а до 2030год. да е направя независима от внос на нефт и газ който сега е 5млрд.$ годишно.

  Много е просто – 5-10% от бюджета отиват в държ.банка до 1% лихва за селското стопанство ,топла вода от слънцето ,саниране и т.н. енерг.ефективност.

  Принципно сега България се ”източва” с 10 000 000 000 лв. годишно с законни и незаконни методи.

  Контрабандата у нас е за 4 млрд.лв. годишно и т.н. сенчестата икономика е 33%.

  Законните кражби са концесии и т.н. договори които до продажбата на 33% държ.дял в ЕРП-тата и т.н.

   1. Той е предвидил Втората световна война. Още през 1918 г., току-
    що завършила Първата световна война,Силвио Гезел пише до най-големият немски вестник:
    „Въпреки тържествените обещания пред народите войната да
    изчезне завинаги, въпреки спонтанния вик на милиони: Долу во-
    йната!, в противоречие на всички предвиждания за едно светло
    бъдеще аз трябва да кажа: Ако днешната парична система с лих-
    вите си бъде запазена, то още днес се осмелявам да предрека, че
    няма да изминат и 25 години, когато светът ще застане пред нова,
    още по-страшна война.” – http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199

    1. Пиша защото хората трябва да имат и финансова култура. Световната фин.система трябва да се ремонтира и добър вариант даде Доминик Строс-Кан като шеф на МВФ за Централна банка върху централните банки в света по подобие на Федералния резерв но веднага му спретнаха изнасилване ,и всички документи по въпроса изчезнаха от публичното пространство практически моментално защото Централна банка върху централните банки в света означава нова световна валута вместо долара.

     И докато още умуват?! ние не може да го чакаме в смисъл може да си направим у нас държ.банка селското стопанство и т.н. за да станем енергийно и продоволствено независими , и тази стратегия се отнася за всички държави – държ.банка за точно определени неща.

    2. Подобно твърдя и аз ,че ако не се вземат мерки до 15 год. ще стане страшно в пъти повече от 1 и 2 световна война.
     Стратегията е проста – ел.локомотиви за превоз на стоки и хора и топла вода от слънцето ,и енерг.ефективност защото първо свършва петрола – http://darikfinance.bg/novini/84303#comments
     Трябва да се знае ,че трансформацията на икономика и транспорт без нефт става за 15-20год.Индийският ТАТА създаде кола само на сгъстен въздух и Пежо-Ситроен също показаха хибрид ,и отделно ел.коли.Има още много но основното е по най-бързият начин да се строят линии и теснолинейки.Но всичко това няма как да стане с кредити над 1% лихва за което пиша от къде да се вземат пари – България се “източва“ с 10 000 000 000 лв. годишно с законни и незаконни методи.
     За ЕС го каза Херман Ван Ромпой – 1 трлн.евро годишно се ощетяват бюджетите на 27-те с ошфорките които на световно ниво въртят 32 трлн.$ и има 67трлн.$ сиво банкиране ,и по-горе съм написал как се ограбват хората на световно ниво и в РБ-я

 3. Гледам децата и се почувствах като тях.Две години бях търговец към Нестле.Не в София.В Бълхария.Всичко,което се изкарваше във фирмата ни-дистрибутор,изтичаше на мощни вноски в банката към София всеки ден.Бях на план.Успявам с плана-хайде-ти можеш повече:вдигат ми го.Всеки ден по 10-12 часа старание.Казвам си-за заплата-хахаха!Да,ама парите текат към София.Аз съм голям и съвестен човек/което звучи унизително днес/.Напуснах фирмата с кръвно 100-149.И сега питам:Дали им “дреме” на Несле,че аз,или някое от тези бедни,гладни деца,са умряли на работното си място?Гледайте филма за бананите DOLE.За пчелите…Пари,пари,но за някои-стотинки. Този сайт много ми харесва!Суперски е!

  1. Добре ,че си се разкарал от тази фирма,аз и съпругата ми сме бойкотирали Нестле,Кока-Кола,Пепси-Кола,Макдоналд,Кентъки фрайд чикън,Бургър Кинг …. и списъкът тепърва предстои да се запълва. Конкретно бойкотът на Нестле започнахме след като чухме мученето на един от шефовете им ,че водата не е основно право на човека и трябва да се преватизира.

 4. Благодарности за труда и споделянето. И да, колониалния принцип никога не е изчезвал.В днешния еднополюсен свят това е по-видно от всякога…

 5. Много ми допада страницата или по точно дизайна.Предпочитам по тъмни фонове, понеже на очите ми действа по добре, особено ако е пусната лампата така не се затормозяват твърде много.ДА си призная обичам шоколада, но по голяма част от населението го обичат тъй че нищо ново под слънцето нали так ахахах, но това което видях и пишете…” Едно разследване разкрива шокиращата истина. Става дума за „Тъмната страна на шоколада“, документален филм, заснет от Роберто Романо и Мики Мистарди – норвежки журналист, носител на множество награди….” ми стана икзлючитлено неприятно дори малко противно и по добре да не го бях гледала….

 6. В момента съм все още силно потресена от това,което прочетох тук, че използват малки деца като роби в някакви си плантации, които да берат шоколада,който така силно обичаме всички ние.Е това е една новина, от която наистина човек може да си промени коренно мнението относно шоколада и това да спре да му се яде напълно.Как е възможно да се допусне в 21 век вече, да има все още подобно третиране на деца като роби и без никакво заплащае без нищо. В скоро време няма да хапна шоколад.

 7. Лично аз започвам с всеки изминал ден да се питам все повече и по задълбочено да разсъждавам, дали въобще има нещо,което сме създали по един или друг начин, и то да няма своята черна страна на нещата.Ето сега за така обичаният от всички шоколад какви тайни открихме,което е жестоко и доста притеснително, че толкова малки деца работят по този тежък начин и то принудено дори и без да им се плаща.До кога ще продължаваме сами да се малтретираме по този начин.Вече сме 2014 година, не сме туземци или някакви хора живеещи като племе. Сега сме голяма общност и би трябвало по друг начин да се получават нещата.

 8. “Нестле” специално, ми е страшно противна компания! Почти всичките им продукти са “въздух под налягане” – едно голямо нищо, но с огромни претенции! Смешници! А за същинският проблем – не можем дори да си представим за каква експлоатация става всъщност въпрос – не само на деца, и не само в какаовите плантации! И не само в Африка! Но, за да се опитваме да се справим с какъвто и да е мащабен проблем, трябва да сме задружни и единни – нещо, което за съжаление отдавна не важи за нас в България! Българите сме обречени! П.С. Единствената ми (силна/голяма) надежда за спасение на човешкото общество виждам в Русия!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...