Същността на пазара и неговите алтернативи – Ричард Улф, август 2014 (клип)

С участието на

В този откъс от августовската си лекция в Брехт форум, Ричард Улф с невероятно чувство за хумор ни представя ролята на пазара в една ежедневно срещана ситуация, с която се е сблъсквал всеки един от нас. Често не си даваме сметка как пазарът ни заобикаля навсякъде и сме принудени да се съобразяваме с неговите правила. Но дали тези правила наистина са най-добрите, които човечеството е способно да измисли? Дали не бихме могли да разпределяме продуктите и услугите според принципи, различни от платежоспособността на хората? Как би могъл да изглежда светът тогава? С няколко примери американският професор по икономика Ричард Улф ни пренася в съвсем различен свят. Никога икономиката не е била толкова забавна! Забавлявайте се и вие и оставете мечтите си да ви поведат към една алтернатива – по-красива или по-грозна, преценете сами!

(Видяно 219 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (0)

 1. Чудесна алтернатива – краля, старейшината или жрицата да решават вместо мен самия от какво имам нужда 🙂
  Ще ме подсетите ли само колко бележници са произведени до момента от този тип общества?

  1. Май не си го догледал. Има-няма, изброил е сигурно 10 алтернативи. Въпросът е, че никой не иска да се започне дискусия как да бъде заменен днешния Крал-старейшина-жрец, наречен “Пазар” и отсякъл, че парите решават.
   Не знам колко би те подразнило някой друг да решава вместо теб, но не те ли дразни, че днес не ти решаваш каквото и да било, а количеството пари в джоба ти? Абсолютно безгласна буква си. Една хартийка е по-силна от теб.

   1. spenky няма по-добра система от пазара. Ако ти смяташ, че някой друг може да взима решенията и да знае по-добре от теб си дръж на тезата. Ако наистина имахме свободен пазар и ти си беден проблема ще бъде само твой. В действителност проблема в България и на други места, е че сме бедни и нямаме свободна пазарна икономика. Ред причини мога да ти изредя за това защо е трудно тук.

    1. “няма по-добра система от пазара.”
     “Ако наистина имахме свободен пазар и ти си беден проблема ще бъде само твой.”
     Наистина ли ги мислиш тези неща?
     Относно първата фраза, в твоето семейство пазарна система ли използвате, или не? Ти плащаш ли на жена си за всяко готвене или всяка милувка например?
     Относно втората фраза: А ако бедният случайно реши да не умре от глад и влезе с тояга в твоя дом да ти разгледа хладилника, тогава пак ли ще е само негов проблемът?

     1. Семейството е много различна система от тази, която може да бъде приложена в обществото. Затова и комунизма се е провалил, защото идеята всичко да е общо и колективно да се отговаря създава проблема на безотговорността. Семейството е система, която има ясна йерархия. Съгласи се, че примерно ако бащата е на върха, никой не може да оспорва решенията му, касаещи цялото семейство. Принципите там не могат да важат за големи групи от хора. Представи си, че държиш последните пари в ръцете си и трите ти деца подскачат около теб и искат сладолед. След като им отказваш – те гласуват 3:1 и последните пари отиват за сладолед, колко демократично семейство, мнозинството управлява 🙂 Сам виждаш, че е не могат да се прави аналог със семейната система и тази в обществото.

      По вторият въпрос ако ме питаш дали бих се защитил ако някой ме нападне отговорът е “да”. Всички хора има инстинкт за самосъхранение и независимо каква е мотивацията за определено действие, ако някой посяга на частната ти собственост трябва да можеш да се защитиш.

 2. Нещата започват от разграничаването на лична от частна/наемна собственост. Желателно е хората да започнат да решават заедно на принципа на пряката демокрация всичко, но пропагандата е направила мнозинството хора неспособни на това. Те вярват в пазара като в недвимия човек от небето.

  Още една изненада за теб, в момена корпорациите решават вместо теб, просто си мислиш, че имаш избор. Пряката демокрация също е диктатура на мнозинството. Смисъла е в това никой да не може да притежава за да няма стимул да използва властта си тъй като йерархията в човешката раса е с по-дълбоки трайни корени от икономическите системи за разпределение. Впрочем класовото производство на стоки е най-трудното нещо за предоляване защото то е в основата на индивидуализма. Не е въпроса колко стоки са произведени за да мерим пишки, а дали има поне по един бележник за всеки обитател на земята и дали го е получил.

  1. Сол, корпорациите решават вместо теб защото ти си им разрешил. Ако наистина беше свободна пазарна икономика нямаше да се създават изкуствено тези държавни монополи. Имам предвид, че всеки трябва да има равен шанс какъвто в момента не е на лице. Ще се опитам да дам един пример. Защо Apple е корпорация, която диктува стандартите за мобилни телефони. Много просто, тя създава добри мобилни телефони (продукти) и хората ги оценяват. Те гласуват за нея (като купуват продуктите) и така тя става по-успешна, за да диктува пазара по-добре. Ако си мислиш, че нямаш глас… ти имаш най-силният глас – гласа на потребителя.

   1. Никола изглежда на теб монопола по принцип не ти е проблем, а просто държавния монопол ? Apple е най-затворената възможна корпорация която по природа е монополна и създадена с краден код от Unix.

    1. Това дали е създадена да краде код от Unix не знам. Това, което знам е, че прави продукти които се харесват на маса хора. Не бих казал, че е монополист, но дори и да беше, това е изборът на хората, защото те гласуват за нея.

 3. Количеството на парите в джоба ми също зависи само от мен и това ми харесва. Изобщо не е вярно, че корпорациите решават вместо мен – нито как да изкарвам пари, нито как да ги харча.
  Как смятате да решавате всичко заедно на принципа на пряката демокрация? Ще се допитате до всеки обитател на земята от колко бележника имам нужда и насила ще ме накарате да се сдобия с тях, дори и аз да смятам, че не ми трябва нито един? А как ще принудите някой да ги произвежда?

  1. Като гледам нивото на въпросите, които задаваш, ако наистина количеството пари в джоба ти зависеше от теб, би трябвало да нямаш и стотинка.

   1. Повече се натрапва обаче липсата на отговори…
    Нищо де, ще изчакам следващия лозунгаджийски филм да ви снабди с още малко кухи фрази.

 4. Корпорациите притежават храната, водата и въздуха който потребяваш. Корпорациите държат търсачката с която си намерил този сайт и протокола чрез който си написал коментара си.
  Корпорациите печатат парите които изкарваш и харчиш и могат да ги обезценят когато решат.
  А сега повтаряй: АЗ СЪМ СВОБОДЕН !

 5. Има нещо което трябва да се каже ясно – те откраднаха десетки трилиони и сега просто искат да не ги връщат – даже като данък лукс и МВФ го предложи есента на 2013г.

  Естествено ”национализацията” в 21 век не е като 1944год. – казва се преразпределение и се радвам ,че проф.Пикети го доказа емпирично – http://monitor.bg/article?id=428257 както и нобелиста проф.Стиглиц в книгата ”Цената на неравенството”

  Не може разликата в заплатите да е 277 пъти и до 30 пъти съм съгласен останалото се взима с прогресивно облагане както едно време в Англия е имало 100% данък за печалба над 1 000 0000 и в Франция 75% е добре

  Но първо трябва да се забранят ошфорките защото ощетяват бюджетите с 5 трилиона долара годишно – ако САЩ и ЕС забранят ошфорките бюджетните им дефицити от 3% стават веднага 2-3% бюджетни излишъци

  Икономиката е елементарна и много лесно се регулираа станалото през последните 30год. е заради дерегулациите – през 1933год. се прави закон за разделяне на банкирането и 1999год. е премахнат и веднага 2001год. гръмва дотком-балона т.н. измамите в САЩ са много

  Темата е много голяма и в едно изречение е ресурсно базирана и държ.планирана екологична икономика

  Държ.планиране трябва да се обясни малко повече – частна собственост но се регулира от държавата с данъци и планирането е в количеството произведени стоки защото 50% от храната се изхвърля а са отделени вредни емисии парникови газове

  1. Храна на стойност 165 млрд. долара се изхвърля всяка година…Докладът идва след проучване на ООН по-рано този месец, което показа, че хранителните отпадъци струва на световната икономика около 750 млрд. долара годишно и водят до отделянето на 3,3 млрд. тона парникови газове годишно. – http://www.greentech.bg/?p=45822

   1. Не може да не се изхвърля но трябва организация за да се прави биогаз – http://darikfinance.bg/novini/79015#comments ,и защото при гниене се отделя метан(парников газ) – в началото на 2012год. изпратих писмо до всички държ.власти и ”4-власт” във всяка къща да има пасатори които да пасират органичната материя и да се пуска в канализацията тъй като всяко населено място над 2000 жители трябва да има пречиствателна станция тоест може да се прави биогаз

    Другият начин е разделно но на органични и неорганични(стъкло,хартия,пласмаса) за да не се вмирисва общият отпадък но пасирането е по-добро защото има пречиствателни станции ,и защото органичните отпадъци отделят много метан(парников газ)

    Отделно съм писал ,че 1 човек пие по 3 литра вода на ден по 30 дена при 4 членно семейство = 360литра а се плаща 20 000-20 кубика а колко чешмяната вода отговаря на нормите е друга тема тоест няма смисъл да се подържа питейна вода като само 360литра може да се изпие и т.н. важно е да кажа ,че трябва да се пие трапезна вода защото минералната е опасна при продължителна употреба.
    Най-хубавата вода е от дъбови и букови гори

    1. Според доклад на ООН – 30 милиона годишно предимно деца умират от болести на глада и мръсната вода

     ”В момента по света гладуват поради насилие, въоръжени конфликти и природни опасности над един милиард души. Според Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета – недохранена, а една трета – гладува. В Индийския субконтинент са събрани 50% от всичките гладни в света, повече от 40% живеят в Африка и останалата част от Азия, а останалите 10% живеят в Латинска Америка”- http://bezlogo.com/2014/08/настъпват-страховито-зли-години.html

     При сегашните технологии Земята може да изхрани 20 000 000 000(милиарда) жители и който ви каже че не е вярно е или лъжец или неук

     Ако няма петрол е особенно но може над 7 милиарда

     ,и според доклад на ООН – http://www2.ohchr.org/english/issues/food/docs/A-HRC-16-49.pdf

 6. При цялото ми уважение времето за опортюнизъм и ревизионизъм свърши. “Държавата” в капитализма не е нищо повече от шепа наети клоуни от корпорациите и зрелище за зрителя, кой ще осъществява това държавно планиране и контрол ? Термина гражданско общество е дефиниран по време на вашингтонския консенсус 89-та година като безопасен отдушник на наетите роби от които нищо не зависи. Каквито и ревизии да се правят това не променя обществено-икономическите отношения и основния проблем на неолиберализма, склонността му към превръщане на всяка материя в стока и безкрайната му нужда от пазар и разширяване която прераства във военни конфликти по цялото кълбо когато пазарите свършат. За капак същата система създаде толкова много измислени професии и пари от нищото, че и 150% да са данъците глобалния дълг върху тоалетната хартия е непогасим.

 7. Ясно, че антикомунизма властва, но не е лошо да се вгледаме в някои гениални заключения направени преди 100 години които важат със същата сила и днес,ако не и с по-голяма.

  http://www.referati.org/imperializmyt-nai-visok-stadii-na-kapitalizma/45178/ref

  ИМПЕРИАЛИЗМЪТ НАЙ-ВИСОК СТАДИЙ НА КАПИТАЛИЗМА

  Същността на империализма гениално е разкрита от В. И. Ленин в неговия труд Империализмът като най-висок стадий на капитализма”. Той се характеризира с пет основни признака:
  1) концентрация на производството и капитала, стигнала до такава висока степен на развитие, че е създала монополите, които играят решаваща роля в стопанския живот;
  2) сливане на банковия капитал с индустриалния и създаване на базата на тоя финансов капитал” на финансова олигархия;
  3) износът на капитал за разлика от износа на стоки придобива особено важно значение;
  4) образуват се международни монополистически съюзи на капиталистите, които си поделят света, и
  5) завършена е териториалната подялба на земята от най-големите капиталистически държави.” (В. И. Ленин)

 8. Интересна форма на комунизъм ни предлага този професор. Нямаше ли да е по-справедливо вместо да има 16 места в първа класа местата в целия самолет да са толкова удобни и приятни? И да са на цената на местата от сегашната “икономична” класа. А какво да кажем за частните самолети? Тях ще ги експроприираме ли от собствениците им? Защото те са още по-удобни и от 16-те места в първа класа.

  1. Използва примера, за да обясни как функционира пазара и колко много други начини има да се разпределят благата. Иначе и той не иска различни класи, и затова накрая разказва за метрото във Франция.

 9. http://vbox7.com/play:m183a818cd
  Толкова ли не разбирате че плана е това събран в 7 минутен клип. Има още мн неща в клипа които не са разшифровани, жалко е да гледаш невежеството на хората.

 10. Корман Исмаилов, казва че прехода ще приключи след 20 години. Но тогава българите ще са малцинство. Но наистина ПРЕХОД ТАЯ ДУМА ПРЕХОД – произлиза от странстванията на Моисей и народа му 40 години в пустинята. НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЯ ДУМА – \”ПРЕХОД\”!? ==== …… но няма да стигнем стандарта на демократичните страни, ако минималната заплата не е 30% от БВП на зает, а масовата заплата да не е като сега 400 лева – а да е 40% от БВП на зает. А социалната защита да е 40% от БВП на глава. И ПРИ ТАКОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДО МАКСИМУМ. хората ще взимат кредити, за по-добър живот и потребление, но заплатите ще следват кредитите като вълна сърф. И ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНКИ НА ХЛЯБ, И КОГАТО ВЗИМА 30 СТОТИНКИ, ТОГАВА ХЛЯБЪТ ЩЕ СЕ ПОКАЧИ С 20 СТОТИНКИ, И ДДС 4 СТОТИНКИ, ОБЩО 24 СТОТИНКИ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, НО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОХОД 300% ПО ГОЛЯМ. И ПОНЕЖЕ ПЕЧАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА В ПЕКАРНАТА МОЖЕ ДА НЕ СКОЧИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ХЛЯБ, НО ТОЙ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВА И ТОРТИ – ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ПАРИ В НАСЕЛЕНИЕТО. … …. Дори Буров признава: “Аз не се боя от голтаци. Дадеш му шепа злато и го купуваш. Той се продава, но богатият не се купува, не се продава. Той сам те купува. И те продава. Ако вие, комунистите, станете богати, ще купувате. Ако останете бедни — ще ви купи някой друг. Средно положение няма. Старите българи са имали хубава поговорка — „пара при пара ходи“. Но не многото при малкото, а малкото при многото.

  В икономиката има още един велик закон, и то страхотен закон — законът на принадената стойност. Това е суров закон. Не може без него. Маркс, вашият бог Маркс, го показа на света. И светът го разбра. Но светът се промени през 1919–1933 година. Богатите хора започнаха да дават по един комат и на работника. И го спечелиха.

  В Чехословакия професор Масарик и Едуард Бенеш задължиха богатите да дават помощи на работниците. Да делят от залъка си и за тях. Същото стана в Англия и Франция. Хитлер реши да прави като тях — той пък взе всички еврейски магазини, кантори, банки и ги раздаде на германците. Взе квартирите и къщите на евреите и ги даде на своята партия. Той експроприира само евреите и си счупи главата. Защото всеки, който се е заел с евреите не е прокопсал, все е загинал, все е пропаднал — те държат парите на света.” ..

 11. Това са най-големите глупости, които съм чувал. Всеки който вярва на това трябва да се засрами. Тази информация е за неразбиращите хора и този пич сякаш им го смила, за да им го разкаже забавно. Твърденията му са безпочвeни и могат да се оборят в спор. Съжалявам всички му почитатели и хора, които смятат, че разбират от пазарна икономика.

  1. Кое по-точно “са най-големите глупости, които си чувал”? Кои точно твърдения са безпочвени?

   1. Още в момента, когато започна да гради тезата си върху това, че в самолета има стандартна и бизнес класа и как трябва да се направи бизнес класа достъпен за хората от стандартната класа. Не съм съгласен, че трябва да се опитва да дава примери за естествената природа на човека за справедливост върху изкуствено създадена среда двете класи на самолетната компания. Описва нещата така, все едно, че хората нямат избор да са в бизнес класа и затова трябва да се направи система за могат да бъдат в нея. Абсурдно е да има някаква теза, че бизнес класа трябва да бъде предоставен на специална група от хора, които не са предназначени за нея. Сякаш изкуствено да сложим някой, на място, което не е за него.

    1. А какво ще кажеш за гениалната предпоставка, че местата в самолета (а и самия самолет) просто си съществуват и ние само трябва да ги разпределяме, без изобщо да ни интересува, че някой е инвестирал в създаването им огромен труд, време и пари с някаква определена цел?

     1. Как така просто си съществуват? И защо да ги разпределяме? Сякаш е някаква теоретична игра и целта й е да се види кой как мисли?

 12. Добре бе братя и сестри, освен ако не сте собственик на мултинационална корпорация какво толкова ви харесва наемния труд и пазарната икономика ? Бананите, БМВ-тата, пътуванията зад граница ?

 13. ДЕСНИТЕ, СА В ЕДИН ЗАМЪК И СА ПРОТИВ ЗАМЪКА, КАТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ БЕЗ НЕГО ЩЕ ИМАТ ВСИЧКИ БЛАГА КОИТО ТОЙ ИМ ДАВА, ЧЕ И ДВОЙНО. Тоест те гледат от камбанарията на изградено общество и някаква държава, и демокрация, или свръх държава като САЩ, и си мислят че тези блага им пречат. Да мислят за дясно, когато са голи и уплашени в природата и дивото. Диктатурата, тиранията, насилието са естеството, но обществото ги преодолява чрез обединени усилия. Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://www.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!

 14. Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. – Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.
  Възможно е да има дърво без листа, но с клони и стъбло с вкус на краставица, със зелен цвят като краставицата, за фотосинтеза без листа. И това дърво да връзва домати. Като това дърво да стига 40 метра за 4 месеца. И друго дърво да има, то да връзва пъпеши, а в сърцевината на дървесината ще се образува кашкавал от млечните сокове на дървото, а дървесината да служи за мебели къщи – да е превъзходна за това. Климатът, и каквото и да било не пречи те да съществуват. А ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ, И СА СЪЩЕСТВУВАЛИ!! Но не ив свят на конкуренцията, свят на много и конкуриращисе видове. А ИМА ЛИ РАЙ?? ИМА! – Рай е където няма конкуренция. Там в Рая, според религията ДОРИ, не пускат всеки. А пътищата към ада са много, и всеки е приет!!! И ПО РЕЛИГИЯ, И РЕАЛНО – ОБЕКТИВНО. Адът е свят на конкуренцията. В раят липсва конкуренцията, иначе ще е ад. С тово даказвам ВСИЧКО В КОЕТО СЕ СЪМНЯВАТЕ – КАПИТАЛИЗЪМ СРЕЩУ СОЦИАЛИЗЪМ, И ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е РАЯТ?, А СЪЩЕСТВУВА ЛИ АДЪТ??

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...