ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Същността на пазара и неговите алтернативи – Ричард Улф, август 2014 (клип)

С участието на

В този откъс от августовската си лекция в Брехт форум, Ричард Улф с невероятно чувство за хумор ни представя ролята на пазара в една ежедневно срещана ситуация, с която се е сблъсквал всеки един от нас. Често не си даваме сметка как пазарът ни заобикаля навсякъде и сме принудени да се съобразяваме с неговите правила. Но дали тези правила наистина са най-добрите, които човечеството е способно да измисли? Дали не бихме могли да разпределяме продуктите и услугите според принципи, различни от платежоспособността на хората? Как би могъл да изглежда светът тогава? С няколко примери американският професор по икономика Ричард Улф ни пренася в съвсем различен свят. Никога икономиката не е била толкова забавна! Забавлявайте се и вие и оставете мечтите си да ви поведат към една алтернатива – по-красива или по-грозна, преценете сами!

Подобни филми

Коментари (24)

 1. Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. – Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.
  Възможно е да има дърво без листа, но с клони и стъбло с вкус на краставица, със зелен цвят като краставицата, за фотосинтеза без листа. И това дърво да връзва домати. Като това дърво да стига 40 метра за 4 месеца. И друго дърво да има, то да връзва пъпеши, а в сърцевината на дървесината ще се образува кашкавал от млечните сокове на дървото, а дървесината да служи за мебели къщи – да е превъзходна за това. Климатът, и каквото и да било не пречи те да съществуват. А ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ, И СА СЪЩЕСТВУВАЛИ!! Но не ив свят на конкуренцията, свят на много и конкуриращисе видове. А ИМА ЛИ РАЙ?? ИМА! – Рай е където няма конкуренция. Там в Рая, според религията ДОРИ, не пускат всеки. А пътищата към ада са много, и всеки е приет!!! И ПО РЕЛИГИЯ, И РЕАЛНО – ОБЕКТИВНО. Адът е свят на конкуренцията. В раят липсва конкуренцията, иначе ще е ад. С тово даказвам ВСИЧКО В КОЕТО СЕ СЪМНЯВАТЕ – КАПИТАЛИЗЪМ СРЕЩУ СОЦИАЛИЗЪМ, И ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е РАЯТ?, А СЪЩЕСТВУВА ЛИ АДЪТ??

 2. ДЕСНИТЕ, СА В ЕДИН ЗАМЪК И СА ПРОТИВ ЗАМЪКА, КАТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ БЕЗ НЕГО ЩЕ ИМАТ ВСИЧКИ БЛАГА КОИТО ТОЙ ИМ ДАВА, ЧЕ И ДВОЙНО. Тоест те гледат от камбанарията на изградено общество и някаква държава, и демокрация, или свръх държава като САЩ, и си мислят че тези блага им пречат. Да мислят за дясно, когато са голи и уплашени в природата и дивото. Диктатурата, тиранията, насилието са естеството, но обществото ги преодолява чрез обединени усилия. Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://www.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!

 3. Избиват се много комплекси и се подхранва алчността… 🙂

 4. Добре бе братя и сестри, освен ако не сте собственик на мултинационална корпорация какво толкова ви харесва наемния труд и пазарната икономика ? Бананите, БМВ-тата, пътуванията зад граница ?

 5. Корман Исмаилов, казва че прехода ще приключи след 20 години. Но тогава българите ще са малцинство. Но наистина ПРЕХОД ТАЯ ДУМА ПРЕХОД – произлиза от странстванията на Моисей и народа му 40 години в пустинята. НЕ Е СЛУЧАЙНА ТАЯ ДУМА – \“ПРЕХОД\“!? ==== …… но няма да стигнем стандарта на демократичните страни, ако минималната заплата не е 30% от БВП на зает, а масовата заплата да не е като сега 400 лева – а да е 40% от БВП на зает. А социалната защита да е 40% от БВП на глава. И ПРИ ТАКОВА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ИНВЕСТИЦИИТЕ В ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ СЕ ВДИГНЕ ДО МАКСИМУМ. хората ще взимат кредити, за по-добър живот и потребление, но заплатите ще следват кредитите като вълна сърф. И ЗА ПЕТ ГОДИНИ ВСИЧКО ЩЕ Е ОКЕЙ, ДОРИ ВЕДНАГА. АКО НА ЕДИН РАБОТНИК СЕГА СЕ УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТАТА 300% ТО ПРОДУКТИТЕ ЩЕ СКОЧАТ САМО С 25%. ЕДНА ТОРТА, ХЛЯБ, ПИТИЕ, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, МЕСНИ ПРОДУКТИ, СТРОИТЕЛСТВО, МЕБЕЛИ, СЕ ПРАВЯТ ОТ ПРОДУКТИ НА СВЕТОВНИ ЦЕНИ, НО РАБОТНИК В ПЕКАРНА СЕГА ВЗИМА 10 СТОТИНКИ НА ХЛЯБ, И КОГАТО ВЗИМА 30 СТОТИНКИ, ТОГАВА ХЛЯБЪТ ЩЕ СЕ ПОКАЧИ С 20 СТОТИНКИ, И ДДС 4 СТОТИНКИ, ОБЩО 24 СТОТИНКИ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ХЛЯБА, НО ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ИМАТ ДОХОД 300% ПО ГОЛЯМ. И ПОНЕЖЕ ПЕЧАЛБАТА НА ИНВЕСТИТОРА В ПЕКАРНАТА МОЖЕ ДА НЕ СКОЧИ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ХЛЯБ, НО ТОЙ ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПРОДАВА И ТОРТИ – ЗАРАДИ ПОВЕЧЕ ПАРИ В НАСЕЛЕНИЕТО. … …. Дори Буров признава: „Аз не се боя от голтаци. Дадеш му шепа злато и го купуваш. Той се продава, но богатият не се купува, не се продава. Той сам те купува. И те продава. Ако вие, комунистите, станете богати, ще купувате. Ако останете бедни — ще ви купи някой друг. Средно положение няма. Старите българи са имали хубава поговорка — „пара при пара ходи“. Но не многото при малкото, а малкото при многото.

  В икономиката има още един велик закон, и то страхотен закон — законът на принадената стойност. Това е суров закон. Не може без него. Маркс, вашият бог Маркс, го показа на света. И светът го разбра. Но светът се промени през 1919–1933 година. Богатите хора започнаха да дават по един комат и на работника. И го спечелиха.

  В Чехословакия професор Масарик и Едуард Бенеш задължиха богатите да дават помощи на работниците. Да делят от залъка си и за тях. Същото стана в Англия и Франция. Хитлер реши да прави като тях — той пък взе всички еврейски магазини, кантори, банки и ги раздаде на германците. Взе квартирите и къщите на евреите и ги даде на своята партия. Той експроприира само евреите и си счупи главата. Защото всеки, който се е заел с евреите не е прокопсал, все е загинал, все е пропаднал — те държат парите на света.“ ..

 6. http://vbox7.com/play:m183a818cd
  Толкова ли не разбирате че плана е това събран в 7 минутен клип. Има още мн неща в клипа които не са разшифровани, жалко е да гледаш невежеството на хората.

 7. Интересна форма на комунизъм ни предлага този професор. Нямаше ли да е по-справедливо вместо да има 16 места в първа класа местата в целия самолет да са толкова удобни и приятни? И да са на цената на местата от сегашната „икономична“ класа. А какво да кажем за частните самолети? Тях ще ги експроприираме ли от собствениците им? Защото те са още по-удобни и от 16-те места в първа класа.

  1. Използва примера, за да обясни как функционира пазара и колко много други начини има да се разпределят благата. Иначе и той не иска различни класи, и затова накрая разказва за метрото във Франция.

 8. Ясно, че антикомунизма властва, но не е лошо да се вгледаме в някои гениални заключения направени преди 100 години които важат със същата сила и днес,ако не и с по-голяма.

  http://www.referati.org/imperializmyt-nai-visok-stadii-na-kapitalizma/45178/ref

  ИМПЕРИАЛИЗМЪТ НАЙ-ВИСОК СТАДИЙ НА КАПИТАЛИЗМА

  Същността на империализма гениално е разкрита от В. И. Ленин в неговия труд Империализмът като най-висок стадий на капитализма“. Той се характеризира с пет основни признака:
  1) концентрация на производството и капитала, стигнала до такава висока степен на развитие, че е създала монополите, които играят решаваща роля в стопанския живот;
  2) сливане на банковия капитал с индустриалния и създаване на базата на тоя финансов капитал“ на финансова олигархия;
  3) износът на капитал за разлика от износа на стоки придобива особено важно значение;
  4) образуват се международни монополистически съюзи на капиталистите, които си поделят света, и
  5) завършена е териториалната подялба на земята от най-големите капиталистически държави.“ (В. И. Ленин)

 9. При цялото ми уважение времето за опортюнизъм и ревизионизъм свърши. „Държавата“ в капитализма не е нищо повече от шепа наети клоуни от корпорациите и зрелище за зрителя, кой ще осъществява това държавно планиране и контрол ? Термина гражданско общество е дефиниран по време на вашингтонския консенсус 89-та година като безопасен отдушник на наетите роби от които нищо не зависи. Каквито и ревизии да се правят това не променя обществено-икономическите отношения и основния проблем на неолиберализма, склонността му към превръщане на всяка материя в стока и безкрайната му нужда от пазар и разширяване която прераства във военни конфликти по цялото кълбо когато пазарите свършат. За капак същата система създаде толкова много измислени професии и пари от нищото, че и 150% да са данъците глобалния дълг върху тоалетната хартия е непогасим.

 10. Корпорациите притежават храната, водата и въздуха който потребяваш. Корпорациите държат търсачката с която си намерил този сайт и протокола чрез който си написал коментара си.
  Корпорациите печатат парите които изкарваш и харчиш и могат да ги обезценят когато решат.
  А сега повтаряй: АЗ СЪМ СВОБОДЕН !

 11. Количеството на парите в джоба ми също зависи само от мен и това ми харесва. Изобщо не е вярно, че корпорациите решават вместо мен – нито как да изкарвам пари, нито как да ги харча.
  Как смятате да решавате всичко заедно на принципа на пряката демокрация? Ще се допитате до всеки обитател на земята от колко бележника имам нужда и насила ще ме накарате да се сдобия с тях, дори и аз да смятам, че не ми трябва нито един? А как ще принудите някой да ги произвежда?

  1. Като гледам нивото на въпросите, които задаваш, ако наистина количеството пари в джоба ти зависеше от теб, би трябвало да нямаш и стотинка.

   1. Повече се натрапва обаче липсата на отговори…
    Нищо де, ще изчакам следващия лозунгаджийски филм да ви снабди с още малко кухи фрази.

 12. Нещата започват от разграничаването на лична от частна/наемна собственост. Желателно е хората да започнат да решават заедно на принципа на пряката демокрация всичко, но пропагандата е направила мнозинството хора неспособни на това. Те вярват в пазара като в недвимия човек от небето.

  Още една изненада за теб, в момена корпорациите решават вместо теб, просто си мислиш, че имаш избор. Пряката демокрация също е диктатура на мнозинството. Смисъла е в това никой да не може да притежава за да няма стимул да използва властта си тъй като йерархията в човешката раса е с по-дълбоки трайни корени от икономическите системи за разпределение. Впрочем класовото производство на стоки е най-трудното нещо за предоляване защото то е в основата на индивидуализма. Не е въпроса колко стоки са произведени за да мерим пишки, а дали има поне по един бележник за всеки обитател на земята и дали го е получил.

 13. Чудесна алтернатива – краля, старейшината или жрицата да решават вместо мен самия от какво имам нужда 🙂
  Ще ме подсетите ли само колко бележници са произведени до момента от този тип общества?

  1. Май не си го догледал. Има-няма, изброил е сигурно 10 алтернативи. Въпросът е, че никой не иска да се започне дискусия как да бъде заменен днешния Крал-старейшина-жрец, наречен „Пазар“ и отсякъл, че парите решават.
   Не знам колко би те подразнило някой друг да решава вместо теб, но не те ли дразни, че днес не ти решаваш каквото и да било, а количеството пари в джоба ти? Абсолютно безгласна буква си. Една хартийка е по-силна от теб.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×