Чеволюция / Chevolution (2008)

Документалният филм “Чеволюция” изследва историята на снимката “Борецът-герой” на известния кубински фотограф Алберто Диас Гутиерес. Това изображение процъфтява през десетилетията след смъртта на Че Гевара и се превръща в емблематичен образ, представляващ множество идеали. Филмът проследява историята на създаването на снимката, превръщането й в символ и комерсиализацията на образа на Ернесто Че Гевара.
“Чеволюция” използва исторически кадри и интервюта с множество артисти, музиканти, фотографи, професори, приятели и фенове, за да проучи контрастиращи теми като комунизма и капитализма, идеализма и опортюнизма, изкуството и търговията, и как те си взаимодействат и използват еднакви материали през изминалия половин век.

Последните думи на Гевара, отправени към войниците от боливийската армия са : “Аз съм Че и струвам повече мъртъв, отколкото жив.” Жан-Пол Сартр нарича Гевара “най-завършеният човек на нашата епоха”. Триша Зиф, режисьор на документалния филм от 2008 г., отбелязва, че образът на Че Гевара днес е не толкова образ на човека и неговата лична история, колкото символ на идеалите за създаването на едно по-добро общество. Че Гевара е представлявал и все още представлява бедните, безсилните и отхвърлените хора, мечтаещи за свобода.

(Видяно 410 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

коментар (4)

  1. Че кърмата ви е комунистическа е безпределно ясно. Но че в 21-ви век, когато излязоха на яве толкова много факти, да проповядвате любов към отявлени убийци и врагове на демокрацията, говори, че духовно и интелектуално сте тотално грешни. Прочетете “Истинският Че Гевара”, от Умберто Фонтова.

    1. Приятел, гледай първо филма преди да коментираш. Обзалагам, че не си го гледал и си говориш наизуст.

  2. Че Гъзара е комунистически престъпник и масов убиец почернил съдбите на стотици хиляди семейства в няколко различни държави! Трябвало е повече време да го мъчат докато го убиват този изверг! Добрият комунист е мъртвият комунист или този,който е натикан в зоологическата градина при изгладнели лъвове!

    1. От думите ти единствено се разбира, че ти си един такъв изверг, за какъвто споменаваш! Не се чувствай длъжен да ми отговаряш, а и не желая!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...