Преврат / Coup (Darbe) – 1999

Филм за военните преврати в Турция от 1960-та, 1971-ва, 1980-та и 1997-ма г.
Всеки път, когато в страната се зараждат движения със социални и икономически искания, турските военни извършват преврат в името на запазването на демокрацията.
Турция е член на НАТО от 1952 г. и всичките преврати биват толерирани и дори подкрепяни от него.
Филмът представя множество интервюта, някои от които с участници в превратите. Дали след изминалите години има промяна в мисленето им? Възможно ли е съществуването на демокрация под дулата на оръжията? Знаем твърде малко за новата история на нашата югоизточна съседка. Този филм ще ни разкаже нещо повече за нея.

Режисьор: Елиф Саваш
Година: 1999
Превод от английски: Мартин Петров
Субтитри: Мартин Петров, anamnesis.info/

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Капитализмът е последният бастион на тиранията и елитаризмът. Истинската либерално демократична република, води до равенство и без привилегии, без ограбване. Към нея се стремят бежанците. Кой ходи в Чили и Индия, стремящи се към чист либерален капитализъм. Путин се стреми към либерален капитализъм.

  2. Така е било преди 1944г., така щеше да е след 1944г., та до сега, ако бяхме тога без промяна. Това е естественият ход на капиталистическите общества, и без заплахата от СССР, и на запад щеше да е същото. Хубавото от социални борби се ражда, а не от утопичен капитализъм – или от либерален.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×