ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Икономически преглед с Ричард Улф, 2019, м.03, част 1

С участието на

Темите в броя:
1. Какво ни казват двете катастрофи със самолети Боинг 737 Макс 8.
2. Защо меритокрацията е мит, който защитава системата.
3. Какво се крие зад атаките срещу китайската компания „Хуауей”.
4. Анализ на проектобюджета на Доналд Тръмп за следващата година, който показва как се кани да наруши свое предизборно обещание, както и какви са приоритетите на президента: кои обществени групи защитава и кои пренебрегва.
5. Как политиците са длъжни да разсейват общественото внимание с дребнотемия, за да го държат далеч от наистина важните неща, които се случват.

Подобни филми

Коментари (5)

  1. Какво е писал Маркс за енергията? Евтиният робски труд, и индустриализацията ражда капитализмът, а тя е родена от глобалната търговия и въглищата. Маркс не отчита и стремежът за печалба – които преодолява страхът от рискове. Новостите са родени от рискът. Социализмът не си позволява рискове, и самоволие, защото собствеността не частна. Шофьор на хляб не е могъл да подари хляб, дори, и така солидарността не се практикува. То и богатите не са солидарни, както на никой в раят не му трябва добро, в раят доброто не е дефицит, както капките в океанът. Та, Маркс е разчитал значи, на разделението на трудът и на машините, само?

  2. Въпросът е как да се поправи държавният капитализъм и социализъм. Само ДДС да е данъкът, предприятията да са освободени от всякакви задължения – данъци и дивиденти. Според потреблението на услуга или стока, като проценти, да е и заетостта и необходимите фирми. – производствен потенциал. Не може 30% от заплатите да отиват за наем, а само 1% от заетите да са в строителството и мебелите. Дипломирането да е анонимен тест, чрез компютърна програма и проверка. Физически труд за всеки, без изключение, 10 часа седмично. 100% от доходът на фирмата да е за работниците, и управлението и инвестициите пак по тяхно усмотрение, и общинският демократичен съвет – социалистически. 50% от ДДС събиранията, за пенсии и социална помощ, 20% сигурност, 20% инфраструктура физическа и духовна, 10% за нови производства и фирми. 10% от парите за новите фирми, да са най нови производства.

  3. Маркс е обичал капитализмът, това е вдъхновението му, великата му мечта. Той не е бил антикапиталист, а точно обратното. Той вдъхновен от производителните сили на капитализмът, и се е разочаровал от експлоатацията, мизерията и кризите. Комунизмът е решението. Капитализъм обслужващ всички, държавен капитализъм. Всички да са пролетарии, но произведеното да е за всички. Пролетарият е човек изкарващ хлябът си с труд, физически, а буржоазията не изкарва хлябът си чрез своят капитал, наеми, фабрики, лихварство, власт… Предприятията обаче, през социализмът преди 30г., имаха обаче същият проблем като частният капитализъм – не ефективна цена и липса на пазар. ТОЕСТ ЛИПСА НА ПАРИ, СПИРА НАРАСТВАНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВОТО. Не е вярно, че е имало дефицит. Нито при частният капитализъм има дефицит. Дефицит има на евтино-качество. Така и днес с липсата на кадри?

    1. Пролетарият е човек изкарващ хлябът си с труд, физически, а буржоазията не изкарва хлябът си чрез своят физически труд, а от капитал – наеми, фабрики, лихварство, власт…

  4. Здравейте,
    поздравления за чудесния превод на български.
    Има ли обаче причина българските субтитри да са вградени? Имате ли авторско право?

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×