ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Космос, еп.07 – Гръбнакът на нощта, Карл Сейгън (1980)

С участието на

В Бруклин – в родния квартал на Сейгън. Какво се звездите? Сейгън преподава в училището, където е бил ученик някога. Той разкрива на децата някои основни понятия от астрономията.
За предствите за звездите и Млечния път на древните ловуващи народи – далечни огньове и „Гръбнакът на нощта“ – за Млечния път.
Боговете и представите за тях. Храма на богинята Хера на остров Самос – едно от чудесата на света. Преди 25 века на остров Самос започнали да вярват, че всичко е изградено от малки частици – атоми. Че Земята е планета, обикаляща около Слънцето. През VI век пр. Хр. се развила нова идея – че Вселената е познаваема.
Пърият йонийски учен бил Талес от град Милет, който се досетил за съществуването на някои тектонични процеси, отговорни за образуване на сушата над водата. Той също така донесъл астрономията и геометрията от Вавилон и Египет.
Анаксимандър от същия гр. Милет – приятел на Талес – който по сянката на вертикален стълб определил продължителността на годината и сезоните. Анаксимандър изучавал и живите същества, като заключил, че животът е произлязъл във водата и в калта, а после е колонизирал сушата. Досетил се е, че човекът е еволирал от по-прости форми на живот.
През 540 г. пр. Хр. тиранинът Поликрат построил тунел дълъг 1 км. през планината, с цел водоснабдяване. Това било дело на Теодорус – главен инженер. Тунелът бил почнат от двете страни на планината и срещнат по средата – голямо постижение за времето си. Теодорус се счита за изобретател на ключа, дърводелският метър, отвеса, грънчарското колело, леенето на бронз и др.
Емпедокъл направил изследвания за същността на въздуха – експеримента с „водокрадеца‛.
Демокрит от йонийския град Абдера дал дефиниция за понятието атом. Той вярвал, че голям брой други светове се носят в пространството. Вярвал, че световете се раждат и умират, допускал че някои са изобилно населени а други – пусти. Първи установил, че Млечният път е съвкупност от светлината на много звезди, струпани в него. Демокрит казвал, че човекът е един микрокосмос.
Анаксагор казвал, че Луната не е бог, а съставена от материя и че Слънцето е нажежено тяло, далече в небето.
Питагор живял на остров Самос през 6-ти в. пр. Хр. Той се досещал че Земята е сфера, както изглеждали видимо Луната и Слънцето. Или е забелязал облата сянка на Земята върху Луната при лунни затъмнения. Или пък е следял как мачтите на отдалечаващите се кораби се скривали последни зад хоризонта. Питагор вярвал, че в природата всичко се подчинява на математическа хармония. Идеята, че небесните тела се движат под влиянието на нещо като „музика на сферите‛ е също от Питагор. За пръв път Питагор използвал думата „космос‛ – ред във Вселената. Питагор обаче отхвърлял експерименталните методи в науката – той смятал, че природните закони могат да се извлекат само с размисъл. Това било голяма негова грешка. Затова последователите на Питагор – питагорейците, са се превърнали в мистици. За 5-те фигури със страни – правилни многоъгълници. Кубът например се свързвал със Земята. Додекаедърът се свързвал с космоса. Той имал 12 стени – првилни петоъгълници.
Платон също отричал нуждата от експериментиране и наблюдения. Тези тенденции затруднии по-късно дори Йохан Кеплер през 1600 г., който упорито се мъчил да представи структурата на космоса чрез питагоровите триизмерни фигури.
Аристарх, роден в Самос 3 века след Питагор, твърдял, че Земята обикаля около Слънцето, а по големината на земната сянка върху Луната по време на лунни затъмнения, той разбрал, че Слънцето е много по-голямо от Земята и е много отдалечено. Затова Аристарх поставил Слънцето, а не Земята като център на Сл. система. Той обаче бил обвинен в ерес.
Опитът на Хюйгенс с ламарина с пробити отвори, за намиране разстоянието до Сириус.
За някои от начините за търсене на планети около други звезди – експерим енти в класната стая.
Урок за Млечния път – какво представлява, как се вижда и къде се намираме ние в него.
Накратко за другите галактики и за мястото ни във Вселената.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×