ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Космос, еп.10 – Пределите на вечността, Карл Сейгън (1980)

С участието на

Как е възникнала Вселената, какво е имало преди това. Големият взрив и формирането на галактиките от газови облаци. Типове галактики и как те изглеждат според ориентацията им.
Процеси в галактиките – формиране на спирални ракави, въртене, сблъсъци между галактики, въздействия от външни близки галактики-спътници и др. За природата на квазарите, за движението на звездите в Млечния път. Слънцето обикаля центъра на Галактиката ни за 250 млн. години – една галактична година.
Ефекта на Доплер – примера със звуковите вълни от движещ се влак. Отъждествяване на ефекта със ефекта на Хъбъл – през 20-те години на 20-ти век. Мулетарят Милтън Хомасън (или Хюмасън). В обсерваторията Маунд Уилсън до Лос Анджелос – кратко описание на работата – Хомасън и Хъбъл снимат спектри на далечни галактики. За червеното отместване на калциевите линии от виолетовия край на спектъра почти до червения при много далечните галактики – т.нар. „червено отместване‛.
За понятията „изкривено проостранство‛ – примера с въображаемата страна „Плоскандия‛ (Плоскоземия), измислена и именувана от Едуин Абът. Възможен ли е тесеракт (четиримерен куб)! Разширяващата се Вселена – защо видимо всички галактики се разбягват (отдалечават) от наблюдателя, където и да се намира той в космоса.
Какво е било преди Големия взрив, преди съзиданието – представите на различни религии. Вариант – вселената е съществувала винаги и не е била създавана никога. Според хиндуизма – космосът преминава през цикли от смърти и прераждания – денят и нощта на Брама, дълги по 8.64 милиарда земни години. Фигурата, изразяваща космическия танц на Шива.
Мислена съпоставка на космическите цикли от хиндуизма и съвременните представи за цикличността на Затворената вселена. Накратко за вариантите – Отворена или Затворена вселена.
Радиотелескопите, виждащи квазари на границата на видимата вселена. 17-те радиотелескопа в Ню Мексико, подредени като буквата „Y‛.
Вселената, видяна в различни дължини – от гледна точка от вътрешността на една от 17-те антени в Ню Мексико.
В края – накратко за известната до момента структура на Вселената – с мехурчестоподобен строеж. И отново – размисли за произхода на Вселената.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×