ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Космос, еп.12 – Енциклопедия галактика, Карл Сейгън (1980)

С участието на

Били ли сме посещавани от извънземни цивилизации. Типичен разказ на „очевидци“, уж срещнали се с НЛО.
Жозеф Фурие през 1801 г. като губернатор на френската провинция Изер, открива даровито дете на име Жан Франсоа Шамполион. Шамполион в Дендера – величествен храм в горен Египет, където разгадава успешно египетските йероглифи. Камъкът от Розета с един и същи текст на 3 езика, вкл. и на познатия гръцки. Значението на някой йероглифи – примери. Шамполион открива „еднопосочен комуникационен канал‛ с древната египетска цивилизация.
Дали бихме разбрали езика на другите цивилизации? Съществува ли космически аналог на Розетския камък? Може би това е езикът на науката – законие на природата са еднакви навсякъде. Радиоастрономията – метод за междузвездна комуникация – радиотелескопът в Аресибо на остров Пуерто Рико, с който са били излъчвани сигнали от Земята към звездния куп М13 в Херкулес. Този телескоп е толкова мощен, че може да кумоникира с друг такъв, намиращ се на разстояние 15 000 светлинни години от нас – половината от разстоянието до центъра на Млечния път.
За вероятността в Галактиката ни да има и други звезди с населени планети около тях. Уравнението на Франк Дрейк от Корнел за изчисляване на вероятността за съществуване на развити цивилизации, способни поне да развие радиоастрономия. За евентуалните съобщения, които можем да получим от друга цивилизация – например поредица от прости числа – делящи се на 1 и на самите себе си. Това – с цел идващия сигнал да се различи от естествените радиошумове, идващи от далечни обекти в космоса. Приемането на междузвездно послание би било едно от най-великите събития в човешката история.
Дали някога в миналото не сме били посещавани от други цивилизации – размисли за необходимото време за пътуване през космоса до нас с различни скорости. Как една цивилизация би започнала да колонизира съседните й светове.
Може би цивилизациите ще обединят усилията си в опознаването на Млечния път и каталогизират всички изследвани светове в общ голям каталог, наречен „Енциклопедия Галактика‛.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×