ИЗБЕРЕТЕ ЕПИЗОД:

Космос, еп.11 – Постоянството на паметта, Карл Сейгън (1980)

С участието на

Сложността на структурите в живата природа, единицата за информация – бит, играта с 20 въпроса – с 20 бита с примера за некултивирано растение – глухарче… и се пренасяме в космоса с кораба на въображението, разсъждавайки за структурата и процесите във Вселената. Кратък поглед върху подводният живот на земните океани. Китовете – как общуват помежду си чрез звуци. На ветроходния изследователски кораб „Кралицата на морето‛. Песните на китовете, траещи 15 до 30 минути. Как китовете общуват до разстояния 10 – 15 000 км с нискочестотни звуци от 20 Hz и как корабните двигатели пречат на тези техни далечни съобщения. Звуковото замърсяване на моретата от корабите.
Информацията: ДНК като носител на информация. За количеството информация в генетичния код на различни организми – във вирусите, в бактериите, амебите. За човека е 5 милиарда бита (1000 тома информация) – в ядрото на всяка от 100-те трилиона клетки в тялото ни. Това е информацията, чрез която вършим всичко без да сме били обучени за това – инстинктивно, подсъзнателно и пр. В библиотеката – количеството информация, нужно за да се обработи една ябълка в тялото ни (в смисъл – като я изядем).
Мозъкът: структура и еволюция – еволирал е отвътре-навън. Информацията съдържаща се в мозъка – „магическия стан‛ и още – в коя част на мозъка, какви функции се извършват. Мозъчната библиотека има 10 000 пъти повече информация от генната ни библиотека (мозъчната съдържа около 100 трилиона бита = 1014 бита).
Примери с развитието на един град. Обновяването – появяват се нови структури в града (улици, мостове и пр.), докато старите все още се ползват.
Библиотеките – средство за съхранение на информация, която не можем да помним. Пример с Ню Йоркската обществена библиотека, съхраняваща около 10 пъти повече от общото количесто информация в мозъка ни.
Книгата – как нейният автор може да ни говори след много време. Книгите разбиват оковите на времето. Древните средства за запис на информация – кости, камък, кожа, папирус и пр. Накратко за развитието на книгопечата в Китай и в Европа. Появата на компютрите и понятието планетарен мозък.
За вероятността да се появят други разумни същества при други условия на земята – при по-различни процеси, формиращи с времето живите организми (при тяхната еволюция). Вероятността да открием друга форма на разум другаде не е близка до нула.
Информацията за нашата цивилизация, изпратена с корабите Вояджър. За съдържанието на златните плочи на Вояджър.

Подобни филми

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×