Теория на Маркс – приложение, еп. 3 (проф. Ричард Улф)

С участието на

В третата лекция от поредицата “Теория на Маркс – приложение” проф. Ричард Улф разглежда темата за властта, класите и държавата.
С прекрасни примери и вечната си ирония, проф. Улф нагледно показва разликата между политическата власт и основния проблем на обществото – класовото разделение. Защо промяната в политическата власт всъщност не решава проблемите на обикновените хора и какви цели би трябвало да си поставим, за да постигнем истинска революционна промяна?
В днешните изпълнени с протести дни, е от особено важно значение да разберем към какво всъщност се стремим. Само осъзнавайки корените на проблемите бихме могли да потърсим решението им.
Лекцията е силно препоръчителна за борещите се за реална демокрация – възможна ли е тя, докато икономическата система е недемократична и какви би трябвало да бъдат първите ни стъпки за постигането на демокрация?
Как и защо въпросът за демокрацията в политическата власт бива винаги изкарван на преден план?
Дали това не се прави с цел прикриване и туширане на борбите в производствения процес?
Теорията на Маркс ни дава едно ново, различно обяснение на историческите събития. В този особено труден исторически момент тя не бива да бъде подминавана с лека ръка от никого. Както нейните поддръжници, така и нейните критици ще си зададат множество нови въпроси след тази особено интересна лекция на проф. Ричард Улф.
Приятно гледане!

Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш филма
Натисни ТУК с десен бутон, за да свалиш субтитрите

(Видяно 249 пъти, 1 посещения днес)

Подобни филми

Видеото е включено в следния канал:

Видеото е включено в следната плейлиста:

коментар (5)

  1. Капиталът е колективен продукт, а собствеността е държавен продукт.

  2. Преди 1944та е имало 1000 пъти по-малко средна класа, спрямо преди 30 години. Лявото създава средната класа. Подпомагане – лявата доктрина, с пълна демокрация, защото Маркс е казал че демокрацията е път към социализма, и това е път към безкласово общество – средна класа, от което десните се боят и отвърнаха с оръжието си неолиберализъм – научния егоизъм.

    Когато се дават кредити, се постига това което марксистката икономика иска – 100% от добавената стойност да отива за потребителите – населението – обществото – трудещите се. Премахването на златният стандарт прави възможно безлимитно даване на кредити, монетаризма. Така западът настига социализма. Но дългът е назаем от капиталистите. Тоест принадената стойност, я дават на работещите, но тя е назаем, и трябва да се връща – което намаля доходите когато се връща дългът, и след като всички вземат кредит и го изхарчат – тогава настава ниско потребление. И БУМ КРИЗА!!!!!!!!!!!!!!!

    САЩ – крепостта на финансовата олигархия, се страхува само от Маркс – от истината за капитализма, от равенството което иска и Исус Христос между християните, а светец е този който дава повече от това което взема.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

SuperWebTricks Loading...