Чеволюция / Chevolution (2008)

С участието на

Документалният филм „Чеволюция“ изследва историята на снимката „Борецът-герой“ на известния кубински фотограф Алберто Диас Гутиерес. Това изображение процъфтява през десетилетията след смъртта на Че Гевара и се превръща в емблематичен образ, представляващ множество идеали. Филмът проследява историята на създаването на снимката, превръщането й в символ и комерсиализацията на образа на Ернесто Че Гевара.
„Чеволюция“ използва исторически кадри и интервюта с множество артисти, музиканти, фотографи, професори, приятели и фенове, за да проучи контрастиращи теми като комунизма и капитализма, идеализма и опортюнизма, изкуството и търговията, и как те си взаимодействат и използват еднакви материали през изминалия половин век.

Последните думи на Гевара, отправени към войниците от боливийската армия са : „Аз съм Че и струвам повече мъртъв, отколкото жив.“ Жан-Пол Сартр нарича Гевара „най-завършеният човек на нашата епоха“. Триша Зиф, режисьор на документалния филм от 2008 г., отбелязва, че образът на Че Гевара днес е не толкова образ на човека и неговата лична история, колкото символ на идеалите за създаването на едно по-добро общество. Че Гевара е представлявал и все още представлява бедните, безсилните и отхвърлените хора, мечтаещи за свобода.

Подобни филми

Коментари (2)

  1. Че кърмата ви е комунистическа е безпределно ясно. Но че в 21-ви век, когато излязоха на яве толкова много факти, да проповядвате любов към отявлени убийци и врагове на демокрацията, говори, че духовно и интелектуално сте тотално грешни. Прочетете „Истинският Че Гевара“, от Умберто Фонтова.

    1. Приятел, гледай първо филма преди да коментираш. Обзалагам, че не си го гледал и си говориш наизуст.

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

×