Брюкселски бизнес / The Brussels Business (2012)

Години наред европейските народи се стремяха към обединение, вярвайки, че чрез него ще намалят и дори елиминират политическата корупция на собствените си правителства. Убедени, че един европейски съюз ще се концентрира върху хуманизма и правата на народите. Но така ли е наистина? Какви идеи поддържа ЕС? Чии интереси защитава? Наистина ли се стреми да подобри живота на своите граждани? В най-новата история наблюдаваме постоянно противопоставяне между корпорациите и народите. Теренът на битката днес са европейските институции. В този филм ще видим кой дирижира Европейския съюз. В опита си да проследят случващото се, авторите си задават въпроса: Толкова ли е наивна европейската ни мечта?

„Брюкселски бизнес” (Австрия- Белгия, 2012) на режисьорите Фридрих Мозер и Матийо Лиета отвежда зрителите под повърхността на европейската демокрация. Четири от пет политически решения в средната европейска държава се взимат в Брюксел. Но кой на практика стои зад тях? Зад фасадата на Обединена Европа има над 15 000 лобисти, които следват своята мисия да влияят на политиката според интересите на клиентите си. И „Брюкселски бизнес” предлага експедиция в света на лобистите – там, където конгломератите от Пи-аР компании функционират в свои собствени мрежи на влияние и в близки връзки с политическия елит, и където всяко решение има цена, но въпросът е кой плаща.

„Брюкселски бизнес” пресъздава ситуацията в европейската столица през гледните точки на двама мъже – единият е политически активист, който се бори срещу корупцията на лобистите, а другият е един от най-известните и влиятелни лобисти в eвропейските и международни търговски въпроси.

Харесахте ли публикацията? Можете да ни подкрепите тук:

Подкрепа за dokumentalni.com

1.482€ от 5.000€ годишно
Начин на плащане
Лична информация

Данни на картата
Това е сигурно SSL-криптирано плащане.
бюлетин
Terms

Общо дарение: 10,00€ на месец

Подобни филми

Comment (14)

  1. Проверила съм всичко, казано във филма. За съжаление е вярна всяка думичка.
   Бих искала да добавя, че всъщност е абсолютно невъзможно оспорването на решенията, защото изискването е да се оспорва в срок до 2 месеца, което е технически невъзможно. И не става дума за 1/3 от гласовете в националните парламенти, а за толкова национални парламенти, където да бъде оборено чрез мнозинство. Ако помислиш малко, няма абсолютно никакъв начин за 2 месеца да се организира гласуване по въпроса от поне една трета парламенти, и всичките да са против решението на ЕС. Доколкото зная, няма нито един такъв случай. Няма и да има.

 1. Това са управляващите – ПАРАЗИТИ – мислят само как да пре–т управляваните.
  Кой от тях е произвел нещо с ръцете си?
  Защо са им тайни срещите?
  Лобиране = Чист егоизъм – изразен в цифри.
  Търговци, които за печалба посегнаха и на храните и медицината – тровят и убиват хората.

  ТОВА Е ВСЕЯДНА ГЛУТНИЦА!

  Прехващат се всички парични потоци!!!
  Наивно ще е да мислим, че не са прехванали и оръжейния и бизнеса с наркотици или проституцията 🙂

  Излезли са хиляди на протест а та му пречели да си върши работата! Той искал само да си върши работата – хиляди са проумяли че това е мърсотия, а само той не виждал по далече от носа си. Нееееее, не е тъп или късоглед – мръсник лицемер е – директор – затова са им срещите тайни.
  Общ пазар – тотално робство – заради корумпирани боклуци!
  Май не съм религиозен, но нямам по точен цитат:
  Вън търговците от храма!!!

 2. Ох, колко са лоши лобитата, правят пътища и магистрали из цяла Европа, колко безсмислено, горкият гражданин на ЕС.

 3. Ебаси загубата на време е тоя филм. За хора, които имат нужда да вярват в лошата власт и лошите корпорации и как те са жертви. В същото време търсят да купят де що излезе на пазара от лошите корпорации. Ама лицемерие.
  Анархо-глупости, вярвани от мързеливи безделници, които мразят богатите, но ако се намерят с пари без да си мръднат пръста, ще са най-доволните на света.

  1. Абсолютно съм съгласен!
   Истината ,е че болшинството хора нямат смелост наистина да направят това ,което трябва ,а то е да спрат да поддържат системата.Защото на никой не му пука за утрешният ден и какъв свят оставят на децата си.
   Непоправими егоманиаци и мрънкат ,защото не са на мястото на тези срещу които мрънкат.

 4. Чудесна Платформа имате, Колеги !
  (Браво !)

  Колкото до Конкретиката в Тази СвръхКратка Притча за Грешки – …. навремето в семейството викахме калайджия, та да ни калайдиса посудата защото Ние Не Можем…вършеше си той Работата за която-Именно Ние му плащахме.
  ТА ! – нямам нищо против да плащам за са се върши Работа, която Наистина Трябва. … Ама да ме крадат Мен-Данъкоплатеца и то систематично – е, таквиз ‘филми’ Днес просто Няма.

  … И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
  –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
  (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)

  1. „… И ако позволите в един Наш аспект с Днешен контекст :
   –> Замисляли ли сте се че има Поне Два-и-Половина Милиона Българ(к)и живеещи не у Нас ?
   (Ами ако вземем да Сътворим нещо като Глобален Непрекъснато Осъвременяващ-се Форум по Тази Тематика ?, с аудио/видео И ! – включая Директни Дискусии)“

   Tочно такава е целта на сайта. За съжаление, дискусии във форума така и не се провеждаха, което е и причината да го закрием.
   Ако се породи нужда от платформа за дискусии, ще открием нов форум.
   Поздрави!

   1. Благодаря Ви !
    (В случай че мога да помогна – просто Кажете ! …от Доста време правя уебкасти/уебинари с Глобално покритие в Реално време, плюс – архив… било интернет, тлф, радио…включая с Multiple Presenters …. Всъщност – практически-Всичко Е Възможно.)

 5. „“““Ктутье нулевье – Как Россия Вьруливала из „Лихих 90 -х“ „““‘

  Ей това филм си заслужава само че не мога да напиша на руски „ъй“
  Някъде шест часа.

  Иначе тоq е филм по-горе който го е превеждал си е загубил времето, за което съжалявам.

  Защо?
  Защото всеки филм, който не дава решение, който те кара да се чувстваш „никой“ е поръчков.
  Един от говорящите е наивник, другият определено платен ТРОЛ!

  Не може цял филм да говориш „истини“ и накрая …..

  Кофти филм!

 6. Крутьйе нулевьйе – Как Россия Вьйруливала из

  Гледайте го, заслужава си!

 7. За да разбереш наистина как работи нещо, трябва да станеш част от него…

НАПИШЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *